

Συγκεκριμένα, για το 2023 η Ελλάδα σπατάλησε 2,09 τόνους φαγητού, το οποίο αντιστοιχεί σε 201 κιλά ανά κάτοικο, η τρίτη χειρότερη επίδοση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την Κύπρο και τη Δανία.
Αυτό που αξίζει να αναφερθεί, είναι ότι τις προηγούμενες χρονιές, όπως το 2022 και το 2020, οι Έλληνες σπατάλησαν 196 κιλά και 191 κιλά φαγητού αντίστοιχα.
Τα νοικοκυριά ήταν η κύρια πηγή σπατάλης τροφίμων, αντιπροσωπεύοντας το 44,3% του συνόλου, όπως αποτυπώνεται σχετικά στη σχετική έκθεση της Eurostat.
Ως προς τις υπόλοιπες πηγές food waste, προήλθαν από τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, την πρωτογενή παραγωγή, τα εστιατόρια και την εστίαση, το λιανικό εμπόριο και τη διανομή.
Συγκριτικά, ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 130 κιλά ανά άτομο, ενώ χώρες όπως η Ισπανία (65 κιλά), η Σλοβενία (78 κιλά) και η Ουγγαρία (88 κιλά) έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις εντός της Ένωσης.
Ως προς τα πλήρη στοιχεία, η σπατάλη τροφίμων κατανέμεται ως εξής στην Ελλάδα:
lifo.gr