

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται πλέον, όπως καταγγέλλεται από τον ΟΗΕ, στα πρόθυρα λιμού, με την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων να συνθλίβεται υπό τον ασφυκτικό αποκλεισμό και τις συνεχιζόμενες πολεμικές επιχειρήσεις.
«Ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε φάρμακα»
Ο Τομ Φλέτσερ κατηγόρησε ανοιχτά το Ισραήλ ότι επιβάλλει απάνθρωπες συνθήκες στους αμάχους της Γάζας. «Περισσότερες από δέκα εβδομάδες έχουν περάσει χωρίς να επιτραπεί η είσοδος βασικών ειδών όπως φαγητό, νερό, φάρμακα ή σκηνές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 70% της Γάζας έχει χαρακτηριστεί ως ζώνη επιχειρήσεων ή έχει εκκενωθεί δια της βίας, ενώ ολόκληρος ο πληθυσμός των 2,1 εκατομμυρίων ανθρώπων κινδυνεύει από λιμό. «Ένας στους πέντε ήδη λιμοκτονεί», υπογράμμισε.
Έκκληση για δράση
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιτρέψει στους ανθρωπιστικούς φορείς να κάνουν το έργο τους, λέγοντας ότι υπάρχουν ήδη σχέδια, προμήθειες στα σύνορα και δυνατότητα διανομής. «Μπορούμε να σώσουμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους», τόνισε, καλώντας τα μέλη του Συμβουλίου να αναλάβουν ευθύνη.
Κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι αρνείται την πρόσβαση σε βοήθεια, δίνοντας προτεραιότητα στην απομάκρυνση του πληθυσμού αντί για τη διάσωση των αμάχων. «Υπάρχει επίσημη υπερηφάνεια για τον αποκλεισμό», σημείωσε, επικρίνοντας δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών που υποστηρίζουν τη διατήρησή του.
«Η βοήθεια δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί»
Ο κ. Φλέτσερ καταφέρθηκε και κατά του ισραηλινού μοντέλου διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο, όπως είπε, αποκλείει ευάλωτες ομάδες, επιτείνει τον εκτοπισμό, εκθέτει σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπους και χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης. Κατηγόρησε το Ισραήλ ότι απέτυχε να αποδεχτεί ακόμη και τους ελάχιστους όρους για ουδέτερη διανομή, παρότι έχουν γίνει 12 επίσημες συναντήσεις με τον ΟΗΕ.
Υπενθύμισε ότι η χρήση της πείνας ως όπλο πολέμου απαγορεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, επικαλούμενος το Ψήφισμα 2417, ενώ προειδοποίησε πως το Διεθνές Δικαστήριο εξετάζει πλέον αν συντελείται γενοκτονία. «Μπορεί να αποδειχθεί πολύ αργά», είπε με έμφαση.
Οι αντιδράσεις: Ισραήλ, ΗΠΑ και διεθνής κοινότητα
Ο Ισραηλινός μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, πρέσβης Ντάνι Ντανόν, υποστήριξε ότι η βοήθεια δεν πρέπει να καταλήγει στη Χαμάς, κατηγορώντας τον ΟΗΕ ότι διαιωνίζει ένα αποτυχημένο σύστημα ανεφοδιασμού. «Αυτό δεν είναι ουδετερότητα, είναι υποστήριξη της τρομοκρατίας», δήλωσε με οξύ τόνο, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με κανέναν μηχανισμό που, κατά την άποψή του, ενισχύει τους εχθρούς του.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους τόσο για την απελευθέρωση των 58 ομήρων που απομένουν, όσο και για την παροχή βοήθειας στους αμάχους. Η αναπληρώτρια μόνιμη αντιπρόσωπος Ντόροθι Σέι δήλωσε ότι η Χαμάς φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον πόλεμο, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει προσπάθειες για άμεση ανθρωπιστική παρέμβαση.
Μια κρίσιμη καμπή
Η κατάσταση στη Γάζα έχει πλέον μετατραπεί σε παγκόσμιο ανθρωπιστικό και πολιτικό τεστ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως τόνισε ο κ. Φλέτσερ, γνωρίζει τα γεγονότα και τις συνέπειες – τώρα θα κριθεί από την Ιστορία.
Η σύγκρουση συνεχίζεται, αλλά η ερώτηση που πλανάται είναι διαχρονική και πικρή:
«Τι κάνατε για να σταματήσετε τη φρίκη;»