

(Όλα τα θέματα διαβάστε τα εδώ)
Στην καρδιά της συζήτησης για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σικυωνίων, ξεχωρίζουν – και όχι τυχαία – τα ζητήματα που αφορούν άμεσα την πόλη του Κιάτου.
Τα θέματα που έθεσε η παράταξη «Επόμενη Μέρα», φέρνουν στο φως μια σειρά από χρόνιες δυσλειτουργίες που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και αναδεικνύουν την απουσία πολιτικής βούλησης για ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Σε μια πόλη που αναπτύσσεται, η ύπαρξη αδιάνοιχτων δρόμων εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης μοιάζει με ένα παλιό πρόβλημα που κανείς δεν τολμά να λύσει. Η καθυστέρηση διάνοιξης δρόμων, που σύμφωνα με την καταγγελία της μειοψηφίας παραμένουν «στον χάρτη αλλά όχι στο πεδίο», επιβαρύνει όχι μόνο την κυκλοφορία αλλά και την ασφάλεια, την προσβασιμότητα, ακόμη και τη δυνατότητα επενδύσεων στην πόλη.
Οι κάτοικοι αγανακτούν – και δικαίως. Πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για σύγχρονη αυτοδιοίκηση, όταν πολεοδομικά ζητήματα παραμένουν «παγωμένα» επί χρόνια;
Κι όμως, η Δημοτική Αρχή φαίνεται να μην έχει δώσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την επίλυσή τους.
Ένα από τα πιο σύνθετα – αλλά και πιο επείγοντα – ζητήματα για το Κιάτο είναι η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και η διαχείριση της στάθμευσης. Οι ερωτήσεις που έχει θέσει ο επικεφαλής της παράταξης «Επόμενη Μέρα» Δημήτρης Πιστεύος αποκαλύπτουν κενά, καθυστερήσεις και μια γενική ασάφεια.
Υπάρχει ή όχι κυκλοφοριακή μελέτη;
Αν ναι, γιατί δεν γνωρίζει κανείς τα βασικά σημεία της;
Αν όχι, γιατί δεν έχει εκπονηθεί ακόμη – τη στιγμή που η πόλη ασφυκτιά;
Πώς είναι δυνατόν να γίνεται συζήτηση για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, χωρίς προηγουμένως να έχει υπάρξει οργανωμένος σχεδιασμός για τις θέσεις στάθμευσης που καταργούνται ή δημιουργούνται;
Η στασιμότητα στο κυκλοφοριακό, όπως και η απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού, είναι σημάδι πως η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το πρόβλημα με αποσπασματικές λύσεις , παρά το γεγονός πως διαβεβαιώνει για το αντίθετο, κι αυτό είναι επικίνδυνο σε μια πόλη που βλέπει τις ανάγκες της να μεγαλώνουν.
Ένα τρίτο, εξίσου κρίσιμο ζήτημα είναι η καθαριότητα ειδικά εν όψει της θερινής περιόδου. Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της παράταξης της μειοψηφίας, μόνο 12 συμβασιούχοι προσλήφθηκαν για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Καθαριότητας, παρότι οι ανάγκες του καλοκαιριού – με αυξημένη επισκεψιμότητα και περισσότερες υποχρεώσεις, όπως το περιφερειακό οδικό δίκτυο – είναι πολύ μεγαλύτερες.
Η ερώτηση είναι απλή: γιατί δεν υπήρξε τροποποίηση προϋπολογισμού για την κάλυψη αυτών των βασικών αναγκών; Όταν για άλλα θέματα γίνονται τέτοιες τροποποιήσεις, γιατί η καθαριότητα μένει πίσω;
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να σταματήσει να βλέπει τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης ως «ενοχλήσεις» και να δώσει απαντήσεις τέτοιες που να πείθουν τον κάτοικο της πρωτεύουσας πως υπάρχει σχέδιο άμεσης βελτίωσής της..