
ΕΚΠΑ για Σαντορίνη – Αμοργό: Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο για κύριο σεισμό
- February 11, 2025
- Posted in ΕΛΛΑΔΑ
Συνεχίζεται η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, εντείνοντας την ανησυχία για το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο.
Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη και την Αμοργό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας (ΕΣ) του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, με αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 14,000 σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων περίπου 12,000 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 9 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,100 σεισμοί, με ~240 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 14 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος M=5.0.
Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 10η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 109 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 4 με Μ≥4.5. Ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 20:16:30 UTC και είχε μέγεθος 5.2, ενώ στις 22:37:26 UTC ακολούθησε σεισμός με Μ=5.0.
Οι σεισμοί αυτοί μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο σμηνοσειράς που θα συνεχιστεί με αρκετούς σεισμούς παρόμοιων μεγεθών. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ακολουθήσει κύριος σεισμός. Αν και σε μεγάλο μέρος της η σεισμική δραστηριότητα παραμένει ενεργή σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, όπως και τις προηγούμενες ημέρες, τα επίκεντρα των μεγαλύτερων σεισμών εντοπίζονται βορειοανατολικά της Ανύδρου.
Χάρτης κατανομής σεισμών στην περιοχή των Κυκλάδων (Σαντορίνη-Αμοργός-Ίος) που καταγράφηκαν στις 9 Φεβρουαρίου (ανάλυση με τεχνητή νοημοσύνη) και στις 10 Φεβρουαρίου (καθημερινή ανάλυση). Η ακτίνα των κύκλων είναι ανάλογη του μεγέθους του σεισμού (υπόμνημα επάνω-δεξιά), ενώ τα επίκεντρα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα ή ίσα του 4.5 σημειώνονται με αστέρι. Ο χρωματισμός ανταποκρίνεται στο εστιακό βάθος, σύμφωνα με τη χρωματική κλίμακα (δεξιά).
Συνεχής ενημέρωση επί των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου, παρέχεται από την Ιστοσελίδα του Εργαστηρίου στη διεύθυνση https://geophysicslab.geol.uoa.gr/
Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: «Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ»
Εφησυχαστικός εμφανίζεται ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Δημήτρης Παπανικολάου, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις με τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακάθεκτη στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί, πως από τις 8 το πρωί στη Σαντορίνη, έχουν σημειωθεί πέντε σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ.
Μάλιστα λίγο μετά τις 00:30 το βράδυ της Δευτέρας, καταγράφηκε νέος ισχυρός σεισμός 5 Ρίχτερ στη Σαντορίνη, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αισθητός και στην Αττική. «Η μείωση της σεισμικής δραστηριότητας ήταν αναμενόμενη στο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας και δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία», ανέφερε από την πλευρά του για το φαινόμενο ο Δημήτρης Παπανικολάου.
Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, μιλώντας στο Live News νωρίτερα το μεσημέρι της Τρίτης για το φαινόμενο, ανέφερε χαρακτηριστικά, πως το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει σεισμό μεγέθους 6 Ρίχτερ. Ωστόσο, καθησύχασε τους κατοίκους, σημειώνοντας πως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως δεν υπάρχει σενάριο, στο οποίο να υπάρχει σεισμός άνω των 6 Ρίχτερ.
«Για μένα ήταν σαφές η κάποια φαινομενική ηρεμία με μεγέθη κάτω από 5 Ρίχτερ από την περασμένη Τετάρτη μέχρι χθες. Ήταν μέσα στις φυσιολογικές διακυμάνσεις μία δραστηριότητα που είναι της τάξεως του 5. Είναι μία συνεχής δραστηριότητα που ενεργοποιεί πολλά ρήγματα στην περιοχή μικρού έως μετρίου μεγέθους. Το ρήγμα της Ανύδρου μπορεί να δώσει 6 Ρίχτερ και οι σεισμοί που έχουμε τώρα το περικυκλώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ερωτηθείς πόσο θα κρατήσει το φαινόμενο, απάντησε πως «εδώ σηκώνουμε τα χέρια ψηλά», συμπληρώνοντας πως μπορεί να κρατήσει για πολλές εβδομάδες.
news247.gr/lifo.gr