
Παρουσίαση του βιβλίου “Αποικίες της Κορίνθου και οι εξαρτώμενες από αυτήν πόλεις” του Σωτήρη Κοκκωνάκη
- February 10, 2025
- Posted in ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το νεοεκδοθέν βιβλίο του καθηγητή-φυσικού Σωτήρη Κοκκωνάκη από το Κιάτο, «ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΛΕΙΣ», εκδόσεις «Ίσθμιον», Κόρινθος, Ιούνιος 2024, παρουσιάστηκε το Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου 2025, στις 6:00μ.μ., με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο του Δημαρχείου Κορίνθου, το οποίο γέμισε με φίλους των συνδιοργανωτών, του «Δικτύου Πόλεων-Κόρινθος και αρχαίες αποικίες της», της «Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων», του «Κορινθιακού Εργαστηρίου Ιστορίας» και του «Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου» (Δ.Ν.Φ.Α.Δ. Κορίνθου), κυρίως όμως με ανθρώπους που εκτιμούν τον καθηγητή Σωτήρη Κοκκωνάκη για το έργο του και τη συνεισφορά του στα γράμματα της Κορινθιακής Γης!
Η συντονίστρια της εκδήλωσης, δικηγόρος, Εύη Κοκκίνου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Δ.Ν.Φ.Α.Δ. Κορίνθου και συντονίστρια της πρωτοβουλίας του Δήμου Κορινθίων για την Ίδρυση Δικτύου Πόλεων αρχαίων αποικιών Κορίνθου, αναφέρθηκε στη σύγχρονη επικοινωνία της Κορίνθου με τις αρχαίες αποικίες της, η οποία ξεκίνησε το 2022.
Ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης εξήρε το έργο του συγγραφέα Σωτήρη Κοκκωνάκη, ο οποίος τιμά την πνευματική ζωή του τόπου μας. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να ενισχύει κάθε παρόμοια προσπάθεια που αναδεικνύει την Κόρινθο, την ιστορία της και το παρόν της και να συνεχίσει τη δικτύωση με τις πόλεις-αρχαίες αποικίες. Ο κ. Δήμαρχος θεώρησε χρέος της Δημοτικής Αρχής να συνδράμει στην έκδοση του βιβλίου του Σωτήρη Κοκκωνάκη, ένα βιβλίο που πρέπει να κοσμεί τη βιβλιοθήκη όλων των Κορινθίων.
O Πρόεδρος της Εταιρείας Κορινθίων Συγγραφέων-Δρ. φιλολογίας Γιάννης Μπάρτζης, αναφερόμενος στο βιβλίο το χαρακτήρισε δικαίως «άθλο του Κορινθιολάτρη εκπαιδευτικού, ερευνητή ιστορικού-εκτός άλλων ιδιοτήτων- Σ. Κοκκωνάκη», «ένα βιβλίο ιστορίας της πολιτιστικής, οικονομικής, εμπορικής και γεωγραφικής εξάπλωσης των αρχαίων Κορινθίων, τους οποίους κολακευόμαστε να θεωρούμε προγόνους μας.».
Ο Βασίλης Μπαλάφας, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Κορινθίων (PhD Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), ανέλυσε το βιβλίο με έναν βαθιά επιστημονικό τρόπο, αναφερόμενος στον διαχωρισμό των εννοιών του αποικισμού κατά την αρχαιότητα και της σύγχρονης αποικιοκρατίας, έκανε αναφορά στα αίτια και στη στόχευση της δημιουργίας των αρχαίων αποικιών, καθώς και στις επιδράσεις και στις πολιτικές επηρεασμού των αποικιών από την μητρόπολη και αντίστροφα, μέσα από τις οικονομικές-εμπορικές συναλλαγές, τους κοινωνικούς, θρησκευτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς που αναπτύσσονταν. Όπως χαρακτηριστικά είπε, η προσέγγιση της ιστορίας των αποικιών της Αρχαίας Κορίνθου στο βιβλίο γίνεται «υπό το πρίσμα του Εμπλουτισμένου Ρεαλισμού και της Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας», μία πρωτόλεια προσέγγιση και ανάλυση και του ομιλητή, που αξίζει να δούμε να δημοσιεύεται -περαιτέρω επεξεργασμένη- σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά.
Η ΄Ολγα Καραγεώργου – Κουρτζή, Δρ Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ, επίτιμη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων / Κορινθιακό Εργαστήρι Ιστορίας, συνέχισε την παρουσίαση του βιβλίου αναλύοντάς το με το διεισδυτικό βλέμμα της έμπειρης φιλολόγου και κριτικού, διατρέχοντας όλα τα κεφάλαια αυτού, αναφερόμενη σε όλες τις αποικίες της αρχαίας Κορίνθου και στα πιο σημαντικά ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της εποχής, εστιάζοντας λίγο περισσότερο στις οικονομικές, πολιτικές και πολιτισμικές σχέσεις της Κορίνθου με τις Συρακούσες, την Αμβρακία, τη Λευκάδα και την Κέρκυρα, ενώ δεν παρέλειψε τη μνεία στους Έλληνες επιστήμονες και τεχνίτες από τις αποικίες.
Ο Συγγραφέας Σωτήρης Κοκκωνάκης, βαθιά συγκινημένος από τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου -παρά το δριμύ ψύχος- και ευγνώμων για την στήριξη του έργου του από τη Δημοτική Αρχή και τους διοργανωτές της εκδήλωσης, αναφέρθηκε ξεχωριστά: Α) σε κάθε μία από τις αρχαίες αποικίες της Κορίνθου και τις πολίχνες που βρίσκονταν υπό την άμεση επιρροή της Κορίνθου: Αίνεια, Άκτιον, Αλυζία, Αμβρακία, Ανακτόριον και Σόλλιον, Απολλωνία, Αστακός, Κέρκυρα, Λευκάδα, Μακύνεια, Μολύκρειον, Οινιάδες, Ποτίδαια, Συρακούσες, Χαλκίς, Β) στις αποικίες των αποικιών: Άκραι, Άκριλλαι, Έλωρος, Επίδαμνος, Καμάρινα, Κασμέναι, Γ) στις αποικίες που δημιουργήθηκαν από άλλες πόλεις της Κορινθίας: Γόλγοι (η μοναδική αποικία της αρχαίας Σικυώνας) και Κλαζομεναί και Δ) στις αποικίες των αποικιών των άλλων κορινθιακών πόλεων: Άβδηρα, Καρδία, Ναύκρατις, Φαναγόρεια.