

Ο θρυλικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδος, θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχει βγάλει το ελληνικό ποδόσφαιρο, κερδίζοντας επάξια το παρατσούκλι “Ο Στρατηγός”.
Στο “τριφύλλι” έκανε σπουδαία καριέρα και δικαίως θεωρείται ως ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών που φόρεσαν τη φανέλα του αθηναϊκού συλλόγου. Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε συνολικά σε 502 αγώνες πρωταθλήματος, επίδοση που τον κατατάσσει πρώτο σε συμμετοχές στην ιστορία των “πρασίνων”.
Κορυφαία του στιγμή υπήρξε η συμμετοχή του στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στην κορυφαία ομάδα της εποχής στην Ευρώπη, Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Εκείνη την χρονιά ψηφίστηκε δέκατος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη με πρώτο τον Γιόχαν Κρόιφ.
Η “εποποιία” του Γουέμπλεϊ
Στο διάβα του για τη μεγαλύτερη διάκριση του ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο, ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε τα εμπόδια της Ζενές Ες, της Σλόβαν Μπρατισλάβας, της Έβερτον, του Ερυθρού Αστέρα, ενώ στον τελικό του Γουέμπλεϊ, στις 2 Ιουνίου 1971, ηττήθηκε με 2-0 από τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ.
Η ομάδα του Γουέμπλεϊ άρχισε να διαμορφώνεται από τον αναμορφωτή του Παναθηναϊκού Στέφαν Μπόμπεκ και τον διάδοχό του, Λάκη Πετρόπουλο. Στις 2 Ιουνίου 1970 όμως, ο Φέρεντς Πούσκας ανέλαβε προπονητής στην Εθνική Ελλάδος.
“Έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς” συνήθιζε να λέει. “Με αυτό το τροπάριο μάς εμψύχωνε συνέχεια και μας έκανε να αντιμετωπίζουμε τους αντιπάλους μας χωρίς το παραμικρό κόμπλεξ”, δήλωνε ο Μίμης Δομάζος.
Η μεγάλη πορεία του Παναθηναϊκού ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 1970 από την πόλη Ες του Λουξεμβούργου, κόντρα στην αδύναμη Ζενές. Οι πράσινοι πραγματοποίησαν δύο καλές εμφανίσεις και επικράτησαν εύκολα της αντίπαλης ομάδας.
Στον β’ γύρο, ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Σλόβαν Μπρατισλάβας που την προηγούμενη χρονιά είχε καταπλήξει την Ευρώπη κατακτώντας το Κύπελλο Κυπελλούχων.
Στα προημιτελικά, οι πράσινοι πραγματοποίησαν μία μεγάλη έκπληξη, που έκανε τον γύρο της Ευρώπης, αποκλείοντας την αγγλική Έβερτον. Μετά το 1-1 στο Λίβερπουλ, ο Πούσκας έστησε αριστοτεχνικά την ομάδα στην άμυνα στον επαναληπτικό της Αθήνας και χιλιάδες φίλοι του τριφυλλιού πανηγύρισαν με επίκεντρο τα σιντριβάνι της Πλατείας Ομονοίας, μετά το 0-0.
Στα ημιτελικά, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ανατροπές της ιστορίας του, απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Μετά την κακή εμφάνιση στον πρώτο αγώνα στην Γιουγκοσλαβία όπου ηττήθηκε με 4-1, ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε μία επική ανατροπή, νικώντας με 3-0 και παίρνοντας την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό.
“Ο όρκος που είχαμε κάνει στο δωμάτιο του Δομάζου, μας είχε κάνει θηρία. Και πιο πολύ πεισμώσαμε, όταν είδαμε τυπωμένα φέιγ-βολάν των γιουγκοσλάβων, που έγραφαν: Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών: Ερυθρός Αστέρας – Άγιαξ”, θυμάται ο Κώστας Ελευθεράκης.
Στον τελικό του Γουέμπλεϊ, ο Παναθηναϊκός βρήκε απέναντί του την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, τον Άγιαξ, των Ρίνους Μίχελς και Γιόχαν Κρόϊφ. Μία ομάδα – μοντέλο, που θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη.
Με τη συμπαράσταση χιλιάδων οπαδών, παλεύει όσο μπορεί το παιγνίδι, αλλά η διαφορά δυναμικότητας από τον Αίαντα του Άμστερνταμ είναι εμφανής.
Παρά την ήττα του με 2-0, ο Παναθηναϊκός κέρδισε χιλιάδες νέους φίλους και την… επιβεβαίωση του ύμνου του: “Χαίρεται η Ελλάδα που’ χει τέτοια ομάδα…”.
Ο στρατηγός του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος, δήλωσε: “Παρότι δεν σηκώσαμε το Κύπελλο, νιώσαμε όλοι υπερήφανοι. Είχαμε πετύχει έναν άθλο. Το όνομα της χώρας μας ακούστηκε σε όλη τη Γη. Μακάρι να ξαναβρεθεί κι άλλη ελληνική ομάδα, να πετύχει αυτό τον θρίαμβο”.