Στη Συνέντευξη Τύπου που θα συντονίσει η δημοσιογράφος Πέγκη Μπρούσαλη, θα συμμετέχουν με χαιρετισμούς και τοποθετήσεις ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Πάρνωνα και Δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας κ. Εμμανουήλ Δολιανίτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μαρίνης Μπερέτσος ενώ παρουσίαση με θέμα «Τοπική τυροκομία και γαλακτοπαραγωγή. Από το Balkan cheese στους Δρόμους του τυριού της Ανατολικής Πελοποννήσου» θα πραγματοποιηθεί από τον κ. Δημήτριο Κολινιώτη, Τεχνολόγο τροφίμων.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τις δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί θα υπάρχει διαθέσιμο press kit για τους συμμετέχοντες.
Λίγα λόγια για το Σχέδιο Συνεργασίας:
Στο Σχέδιο συμμετέχουν 3 Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) από την Ελλάδα, 4 ΟΤΔ από τη Βουλγαρία και 4 ΟΤΔ από τη Ρουμανία με Συντονίστρια ΟΤΔ την Αναπτυξιακή Πάρνωνα.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας των ελληνικών ομάδων (Πάρνωνας, Αχαΐα και Ολυμπία) γίνεται προσπάθεια για την ανάπτυξη των δρόμων του τυριού στην Πελοπόννησο.
Κατά την προπαρασκευαστική φάση του Σχεδίου πραγματοποιήθηκαν τεχνικές συναντήσεις εργασίας των εταίρων στο Κισινάου, Μολδαβία 2-4/04/2019, στο Λεωνίδιο 5/7/2019 και στο Αράντ, Ρουμανία 26-28/09/2019. Επίσης πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση των Ελλήνων εταίρων στην Πάτρα στις 30/05/2019. Το Συμφωνητικό Συνεργασίας των εταίρων του Σχεδίου υπογράφηκε στις 23/10/2019.
Κατόπιν ένταξης του Σχεδίου Δράσης το 2022 στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020 (ΠΑΑ), και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, έχουν υλοποιηθεί μία σειρά δράσεων, όπως:
Διακρατική εκδήλωση, Troyan, Βουλγαρία (13-15/10/2022)
Διακρατική εκδήλωση, Καλάβρυτα, Αχαΐα (12-14/03/2023)
Διακρατική εκδήλωση, Τρίπολη, Αρκαδία (15/03/2023)
Γενική έρευνα και τεκμηρίωση των δρόμων τυριού, γαστρονομίας, φύσης και πολιτισμού-Συλλογή και καταγραφή δεδομένων από κάθε περιοχή-Στρατηγική marketing για την προώθηση των βαλκανικών δρόμων τυριού
Διεθνές συνέδριο και φεστιβάλ τυριού στην Τρίπολη (29-30/03/2023)
Εργαστήρια για τους παραγωγούς και τυροκόμους της Ανατολικής Πελοποννήσου σχετικά με την παραγωγή και τη διακίνηση των τυροκομικών και γαλακτοκομικών προϊόντων (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2024)
Εργαστήρια για τους τομείς εστίασης και τουρισμού-Δράσεις γευστικών δοκιμών και προβολής των τυροκομικών προϊόντων (04-06/07/2024)
Συμμετοχή στο συνέδριο LINC Romania 2024/LEADER INSPIRED NETWORK COMMUNITY (04-06/06/2024)
Συμμετοχή με εισήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εταιρείας στην ημερίδα “Η Τυροκομία και το Τυρί” που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (08/11/2024)