

Τα προβλήματα στην Κορινθία υπαρκτά. Περιοχές που διψούν, που διεκδικούν ίσα δικαιώματα για πόσιμο νερό με τις άλλες και αγρότες που βρίσκονται στο έλεος της ανομβρίας και του απαρχαιωμένου καθεστώτος διαχείρισης του ΑΟΣΑΚ .Αγρότες βρισκόμενοι στο χείλος της απελπισίας και της καταστροφής ζητούν επιτακτικά από την πολιτεία να βρει άμεσα μια προσωρινή λύση να ποτίσουν τα κτήματά τους.
Στον αντίποδα αυτής της υπόθεσης πληροφορηθήκαμε πρόσφατα για το Hydrogel-Infinity ,ένα βελτιωτικό εδάφους, ειδικά σχεδιασμένο για την συγκράτηση του νερού και την διατήρηση των θρεπτικών στοιχείων. Η βασική του ιδιότητα είναι ότι απορροφά 150 φορές το βάρος του σε νερό.
Ανήκει στην κατηγορία των πολυμερών και ρητώς αναγνωρίζεται ως προϊόν εξοικονόμησης υδάτινων πόρων, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της παραγωγής. Αποτελεί βελτιωτικό εδάφους, διαφορετικό από τα συμβατικά οργανικά βελτιωτικά.
Με την χρήση του επιτυγχάνεται :
Μείωση των αρδεύσεων τουλάχιστον κατά 50%.
Επιτάχυνση της πλήρους παραγωγής σε νέο-εγκατεστημένους οπωρώνες.
Αύξηση της παραγωγής τουλάχιστον κατά 20%.
Βελτίωση της ποιότητας των καρπών.
Μείωση της χρήσης των λιπασμάτων.
Καταπολέμηση της συμπίεσης του εδάφους.
Μείωση της επιφανειακής απορροής.
Μείωση της διάβρωσης του εδάφους
Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο προϊόν σε μία από τις εφαρμογές του, που έλαβε χώρα στην στην Κορινθία , σε ελαιώνα ξηρικό ,φύτευση που έγινε τον Μάιο του 2018 (φωτο1) και στις 31 Ιανουαρίου 2021 η εικόνα του ελαιώνα είναι η απάντηση στα ερωτήματα (φωτο2και3)
φωτο1
φωτο 2-3
Βλέποντας αυτό το αποτέλεσμα αντιλαμβανόμαστε πως οι αγρότες μας μπορούν να βρουν ένα μέσο που μπορεί να τους βγάλει από την ανασφάλεια, που αποδεδειγμένα εξοικονομεί υδάτινους πόρους εξασφαλίζοντας την άρδευση, αυξάνει την παραγωγή, μειώνει τη χρήση λιπασμάτων και καθιστά εδάφη εκμεταλλεύσιμα, ενώ παράλληλα είναι ασφαλές για το περιβάλλον.
Οι καιροί δύσκολοι και απαιτητικοί .Οφείλουμε να στραφούμε σε νέες καινοτόμες τεχνολογίες που σκοπούν σε εξοικονόμηση υδάτινων πόρων, κατά τρόπο αβλαβή και απλό.
Η νέα τεχνολογία των πολυμερών συνάδει απόλυτα με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για τη Γεωργία, με βάση την οποία έμφαση δίνεται στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Για την Ελλάδα δε, τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πρόκληση συνιστά η εξοικονόμηση ύδατος, καθώς η Γεωργία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού και απειλείται από τους κινδύνους της κλιματικής κρίσης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες (DG AGRI) και η Διαχειριστική Αρχή μέσω της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής, συνηγορούν στο να ενταχθούν τα πολυμερή για γεωργική χρήση στις επιλέξιμες δαπάνες, διότι είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης απαραίτητα για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και την αύξηση της παραγωγής .
Ανάμεσα λοιπόν στις προσωρινές λύσεις, τα ψηφίσματα τις διεκδικήσεις που δικαίως απαιτεί ο αγροτικός κόσμος του νομού ,καλό είναι να μπει στο τραπέζι του διαλόγου, της πληροφόρησης, της περιήγησης το θέμα Hydrogel-Infinity .Ίσως να βρίσκεται εκεί κρυμμένη η σωτήρια λύση!