
“Σώζοντας τον πλανήτη”- Σημαντική εκδήλωση στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας από τον δήμο Σικυωνίων, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ(φωτο)
- June 5, 2022
- Posted in ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Μια εκδήλωση ιδιαίτερα ξεχωριστή, μεσημέρι Σαββάτου, παραμονή της παγκόσμιας ημέρας Περιβάλλοντος σε έναν τόπο ιδιαίτερα σημαντικό.Στο Μουσείο Στυμφαλίας , που σήμερα κλείνει 12 χρόνια ύπαρξης .12 χρόνια από την ημέρα των εγκαινίων του.
Από το σημείο μηδεν, λοιπόν, την λιμνη Στυμφαλία, επέλεξε ο δήμος Σικυωνίων να διοργανώσει μια εκδήλωση – παρουσίαση βιβλίου δυο σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων καθηγητών Πανεπιστημίου, του κ. Θεόδωρου Λιανού και της κας Αναστασίας Ψειρίδου.
Το βιβλίο τους έχει τίτλο: Σώζοντας τον πλανήτη.
Ο Θεόδωρος Λιανός είναι Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Τμήμα Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) όπου έχει διδάξει από το 1977 ως Καθηγητής και υπηρέτησε ως Πρύτανης το 1985-88. Έχει διδάξει στο University of California (Davis), στο North Carolina State University, στο Virginia Polytechnic Institute and State University, και στο University College, Galway της Ιρλανδίας. Υπήρξε Πρόεδρος του ΔΙΚΑΤΣΑ (1984-92). Ασχολήθηκε ερευνητικά με την πολιτική οικονομία, τα οικονομικά της εργασίας, και την μετανάστευση, ενώ τελευταία ασχολείται κυρίως με την βιώσιμη οικονομική ευημερία. Έχει συγγράψει διδακτικά εγχειρίδια, εκλαϊκευμένα βιβλία, και κείμενα για τον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
- Ο Θ. Λιανός υπήρξε καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου
Η Αναστασία Ψειρίδου είναι Καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Στο μεταπτυχιακό της μάθημα, που προσφέρεται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Εφηρμοσμένων Οικονομικών & Περιφερειακής Ανάπτυξης» στην κατεύθυνση «Εφηρμοσμένων Οικονομικών & Διοίκησης» πραγματεύεται θέματα που διασυνδέουν θέματα διατηρήσιμης οικονομικής δραστηριότητας, υπεύθυνης κατανάλωσης και παραγωγής, «πράσινης» επιχειρηματικότητας, και εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας.
Είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι, παράλληλα και ταυτόχρονα με τα πολλά και δύσκολα κοινωνικά προβλήματα, οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν να αντιμετωπίσουν και σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία σταδιακά, αλλά αναπόφευκτα, μετατρέπονται σε κοινωνικά και προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα. Κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια οι επιστήμονες δεν κουράζονται να χτυπούν την καμπάνα του κινδύνου για τα επερχόμενα δεινά. Στην αγωνία των επιστημόνων, τα οργανωμένα συμφέροντα – οικονομικά, πολιτικά, στρατιωτικά, και θρησκευτικά – αντιπαραθέτουν την αδιαφορία, θυμίζοντάς μας τον Τιτανικό όπου, ενώ βούλιαζε, η ορχήστρα έπαιζε ρομαντικά βαλς.
Στο σαλόνι των ισχυρών του κόσμου περιφέρεται ένας ελέφαντας και αυτοί προσποιούνται ότι δεν τον βλέπουν, υποθέτοντας, οι ανόητοι, ότι τα επερχόμενα δεινά θα πλήξουν τους φτωχούς και αδυνάτους μόνον.
Μια εκ των ομιλητριών της εκδήλωσης η κα Κωνσταντίνα Κοτταρίδου Αν. Καθηγήτρια τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά
Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη επειδή τα προβλήματα που εμφανίζονται έχουν τον χαρακτήρα σοβαρής ανατροπής της συνηθισμένης και ομαλής λειτουργίας των φυσικών δυνάμεων του πλανήτη. Παραδείγματος χάριν, η ελάττωση των θαλασσίων πόρων είναι μια ανατροπή του κύκλου ζωής των ψαριών, η οποία όμως είναι αναστρέψιμη αν τερματιστεί η υπεραλίευση. Αντίθετα, η εξαφάνιση ορισμένων ειδών είναι μια οριστική καταστροφή της οποίας οι συνέπειες δεν είναι πάντοτε γνωστές ή προβλέψιμες. Η πλέον φανερή ανατροπή είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή, της οποίας οι συνέπειες αναμένεται να ανατρέψουν την ζωή όλων. Μπορείτε να σκεφτείτε τί θα σημαίνει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας για τα μεγάλα λιμάνια όπου ζουν εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων ή για τα νησιά που βυθίζονται λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής;
Η Ελένη Ζαγγανά καθηγήτρια υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών – η δεύτερη ομιλήτρια της εκδήλωσης
Στην συνέχεια υπήρξαν παρεμβάσεις των παρευρισκομένων όπου εκφράστηκαν προβληματισμοί και ενστάσεις.
Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο και να ευαισθητοποιήσει, να προβληματίσει να εκπέμψει τα σημαντικά νοήματα σε όλους τους αναγνώστες του, ώστε να γίνει συνείδηση ο απόλυτος δεσμός του ανθρώπου με το περιβάλλον.Κυρίως ευχόμαστε να συνδράμει σε αυτό που λέμε περιβαλλοντική συνείδηση και να διαμορφώσει μια κινωνία που θα λειτουργεί προστατευτικά προς το περιβάλλον
- Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Τζένη Σουκαρά