

Με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν και το καλοκαίρι να μπαίνει για τα καλά, η είδηση δεν είναι η ζέστη, αλλά… η τιμή του παγωτού. Η μία μπάλα φτάνει πλέον έως και τα 3 ευρώ, ενώ ένα ζευγάρι που επιθυμεί να απολαύσει παγωτό σε παραλιακό ζαχαροπλαστείο ή gelateria μπορεί να δει τον λογαριασμό να αγγίζει ακόμα και τα 12 ευρώ – ποσό που θα αρκούσε μέχρι πρότινος για ένα μικρό γεύμα.
Σύμφωνα με ζαχαροπλάστες και ιδιοκτήτες καταστημάτων, η εκτόξευση των τιμών οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κόστους πρώτων υλών, όπως η σοκολάτα, η ζάχαρη, αλλά και το γάλα. Αν και αρκετοί επαγγελματίες έχουν επιχειρήσει να απορροφήσουν μέρος των αυξήσεων, δηλώνουν πλέον ότι αυτό είναι όλο και πιο δύσκολο.
Λιγότερο παγωτό, μικρότερες συσκευασίες
Η πίεση από την ακρίβεια έχει γίνει αισθητή και στα περίπτερα, όπου οι καταναλωτές αγοράζουν μεν παγωτά, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Οι εταιρείες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν, μειώνοντας τα γραμμάρια των συσκευασιών, χωρίς όμως να μειώνεται αναλόγως και η τιμή – το αντίθετο, τα συσκευασμένα παγωτά έχουν αυξηθεί κατά 30 έως 50 λεπτά σε σχέση με πέρυσι.
Το αγαπημένο γλυκό του καλοκαιριού κινδυνεύει να γίνει… περιστασιακή πολυτέλεια.
Η Ευρώπη των παγωτών
Την ίδια ώρα, στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφονται επίσης αυξήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το φθινόπωρο του 2024, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες τιμές λιανικής στο παγωτό, ενώ παραμένει πίσω στην παραγωγή. Οι παραδοσιακές παγωτοβιομηχανίες της Ιταλίας και της Γερμανίας εξακολουθούν να κρατούν τα σκήπτρα, αν και και εκεί καταναλωτές παρατηρούν μικρότερες μερίδες και μεγαλύτερες τιμές.