

Ο πρόεδρος, που στο βιβλίο του επέλεξε τον τίτλο «Deal», έχει τον δικό του τρόπο, να… διαπραγματεύεται ξεκινώντας με brutal μονομερείς ενέργειες με τη μορφή… διαταγμάτων, να μετράει αντιδράσεις και να αποφασίζει, ποιο είναι το επωφελέστερο deal που μπορεί να διεκδικήσει μέσα από αυτή την ανορθόδοξη διαδικασία.
Η συνέχεια, λοιπόν, δεν είναι δεδομένη, διότι σε αυτόν τον κόσμο υπάρχουν (ατυχώς) και οι άλλοι, αλλά ανεξάρτητα από τη συνέχεια και την κατάληξη του εμπορικού πολέμου, τα πράγματα δεν πρόκειται να επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν. Ενώ κάθε εκτίμηση, για την ένταση που θα προσλάβει αυτός ο πόλεμος στις οικονομικές σχέσεις Ε.Ε.-ΗΠΑ, είναι αυτή τη στιγμή παρακινδυνευμένη, οι συνέπειες είναι αναπόφευκτες και από ποιοτική άποψη μπορούν να προεξοφληθούν:
● Αύξηση του πληθωρισμού: Οι δασμοί είναι ένα ντε φάκτο «καπέλο» στις τιμές των εξαγόμενων στις ΗΠΑ ευρωπαϊκών προϊόντων. Αυτό θα παρασύρει συνολικά προς τα πάνω τις τιμές στην Ε.Ε. Αυτή η νέα ώθηση στον πληθωρισμό έρχεται την πιο ακατάλληλη στιγμή, που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε μια γενναία απόφαση: να συνεχίσει τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ διαβεβαιώνοντας την προηγούμενη βδομάδα ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει την πτωτική του πορεία προς τον στόχο 2%. Ωστόσο, τα δεδομένα των τελευταίων μηνών διαψεύδουν αυτή την αισιοδοξία, καθώς ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. «τσιμπάει». Ο εμπορικός πόλεμος είναι βέβαιο, ότι θα τον ωθήσει πιο ψηλά.
● Πτώση της ισοτιμίας του ευρώ: Η ισοτιμία του ευρώ ήδη δέχεται πιέσεις τον τελευταίο μήνα και χθες, με την ανακοίνωση Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς και στην Ε.Ε., μειώθηκε κάτω από το 1,03 ευρώ/δολάριο. Η πτώση της ισοτιμίας σημαίνει εισαγόμενο πληθωρισμό αλλά και φυγή αξιών από το ευρώ.
● Πτωτική πίεση στους ρυθμούς ανάπτυξης: Η μείωση των ευρωπαϊκών εξαγωγών θα πιέσει προς τα κάτω τις επενδύσεις και τους ρυθμούς ανάπτυξης, που τον Δεκέμβριο προσγειώθηκαν στο 0%. Η στασιμότητα είναι πλέον ακόμη πιθανότερο, ότι θα μετατραπεί σε ύφεση.
● Vertigo στην ΕΚΤ: Με τέτοιες επιπτώσεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δυσκολευτεί να τηρήσει τη «γενναία» απόφασή της, να βάλει σε προτεραιότητα τη στήριξη των ρυθμών ανάπτυξης ακόμη και με τον κίνδυνο μιας νέας ανάκαμψης του πληθωρισμού. Με τις πληθωριστικές πιέσεις από τους δασμούς θα είναι πολύ δύσκολο να «αδιαφορήσει» για τον πληθωρισμό και να συνεχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων του ευρώ.
Για την Ελλάδα όλα αυτά θα συμβούν με μεγαλύτερη ένταση, καθώς είναι από τις πλέον ευάλωτες περιπτώσεις χώρας-μέλους. Η ευαλωτότητα αυτή εκφράστηκε χθες με γενναία πτώση του γενικού δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά 2,7% (την υψηλότερη σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια), με τον τραπεζικό δείκτη να οδηγεί την πτώση με 4%.
Ο ελληνικός πληθωρισμός κυμαίνεται ήδη (πριν προκύψει το ζήτημα των δασμών Τραμπ στην Ε.Ε.) σε επίπεδα πάνω από 3%, όπως έδειξε και η χθεσινή ανακοίνωση της Eurostat για τον Ιανουάριο. Στον βαθμό δε που οι δασμοί πιέσουν προς τα κάτω την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, αλλά και επειδή θα πληγούν και οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, οι αρνητικές επιπτώσεις στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι δεδομένες.
Πάνος Κοσμάς/efsyn.gr