Λίβανος: Στο τραπέζι πρόταση για εκεχειρία 60 ημερών – Πώς ερμηνεύει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ το Ισραήλ
- October 30, 2024
- Posted in ΚΟΣΜΟΣ
Αμερικανοί μεσολαβητές εργάζονται, πάνω σε μια πρόταση, για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, ξεκινώντας με μια εκεχειρία 60 ημερών, δήλωσαν δύο πηγές την Τετάρτη, αλλά το Ισραήλ συνέχισε την επίθεσή του, διατάσσοντας τους κατοίκους να εκκενώσουν την ανατολική πόλη του Λιβάνου, Μπααλμπέκ.
Οι πηγές (ένα πρόσωπο που έχει ενημερωθεί για τις συνομιλίες και ένας ανώτερος διπλωμάτης που εργάζεται για τον Λίβανο) δήλωσαν στο Reuters, ότι η δίμηνη περίοδος θα χρησιμοποιηθεί, για να οριστικοποιηθεί η πλήρης εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που υιοθετήθηκε το 2006 για να παραμείνει ο νότιος Λίβανος ελεύθερος από όπλα εκτός κρατικού ελέγχου.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, ότι οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, Μπρετ ΜακΓκαρκ και Άμος Χόχσταϊν θα επισκεφθούν το Ισραήλ την Πέμπτη, για να συζητήσουν μια σειρά θεμάτων «συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, του Λιβάνου, των ομήρων, του Ιράν και ευρύτερων περιφερειακών θεμάτων».
Συνεχίζονται οι μάχες
Η τελευταία προσπάθεια έρχεται, καθώς η επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο συνεχίζει να επεκτείνεται. Ο στρατός του εξέδωσε την Τετάρτη μια πρώτη εντολή εκκένωσης του Μπααλμπέκ, όπου διαμένουν δεκάδες χιλιάδες, κυρίως σιίτες μουσουλμάνοι Λιβανέζοι, μεταξύ των οποίων πολλοί που είχαν εγκαταλείψει άλλες περιοχές.
Τέτοιες ανακοινώσεις συνήθως ακολουθούνται από βομβαρδισμούς και ο κυβερνήτης Bachir Khodr κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν προς τα βόρεια.
Ο Μπιλάλ Ράαντ, περιφερειακός επικεφαλής της πολιτικής άμυνας του Λιβάνου, δήλωσε, ότι η εθελοντική δύναμη κάλεσε τους κατοίκους να φύγουν μέσω μεγαφώνων, αφού δέχθηκε τηλεφωνήματα από κάποιον, που αναγνώρισε ότι είναι από τον ισραηλινό στρατό.
«Οι άνθρωποι είναι ο ένας πάνω στον άλλον, όλη η πόλη βρίσκεται σε πανικό προσπαθώντας να καταλάβουν πού να πάνε, υπάρχει τεράστιο μποτιλιάρισμα», είπε. Ορισμένες από τις περιοχές στις οποίες καταφεύγουν είναι ήδη γεμάτες από εκτοπισμένους ανθρώπους.
Ο Antoine Habchi, ένας βουλευτής που εκπροσωπεί τη χριστιανική πλειοψηφία Deir al-Ahmar στα βορειοδυτικά του Baalbek, δήλωσε ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι είχαν ήδη καταφύγει σε σπίτια, σχολεία και εκκλησίες πριν από την εντολή εκκένωσης της Τετάρτης.
«Καλωσορίζουμε όλους, φυσικά, αλλά χρειαζόμαστε άμεση κυβερνητική βοήθεια, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μην μείνουν στο κρύο», δήλωσε στο Reuters.
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, η Χεζμπολάχ ανέφερε έντονες μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις μέσα ή γύρω από τη νότια πόλη Χιγιάμ – το βαθύτερο σημείο όπου τα ισραηλινά στρατεύματα φέρεται να έχουν εισχωρήσει στο Λίβανο από την έναρξη των μαχών.
Τα ισραηλινά πλήγματα στη Σαραφάντ του νότιου Λιβάνου σκότωσαν τουλάχιστον 10 ανθρώπους την Τρίτη (οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά), ενώ ένα ξεχωριστό πλήγμα στην πόλη-λιμάνι της Σιδώνας σκότωσε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε 37, σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές.
Το ψήφισμα 1701
Το ψήφισμα 1701 αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο των συνομιλιών για τον τερματισμό του τελευταίου έτους των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, οι οποίες ξέσπασαν παράλληλα με την επίθεση στη Γάζα και κλιμακώθηκαν δραματικά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες.
«Θα θέλαμε να επαναλάβουμε, ότι επιδιώκουμε ένα διπλωματικό ψήφισμα, που θα εφαρμόζει πλήρως το 1701 και θα επαναφέρει τόσο τους Ισραηλινούς όσο και τους Λιβανέζους πολίτες στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές των συνόρων», δήλωσε ο Σάμα Χαμπίμπ, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αναφερόμενη πρόταση.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Hochstein δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βηρυτό νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι χρειάζονται καλύτεροι μηχανισμοί για την επιβολή της εφαρμογής, καθώς ούτε το Ισραήλ ούτε ο Λίβανος έχουν εφαρμόσει πλήρως το ψήφισμα.
Οι δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters, ότι η εκεχειρία 60 ημερών αντικατέστησε μια πρόταση του περασμένου μήνα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες που προέβλεπε κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες ως προοίμιο για την πλήρη ισχύ του 1701.
Και οι δύο, ωστόσο, προειδοποίησαν, ότι η συμφωνία μπορεί ακόμη να χαθεί. «Υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια να φτάσουμε σε κατάπαυση του πυρός, αλλά είναι ακόμη δύσκολο να υλοποιηθεί», δήλωσε ο διπλωμάτης.
Το πρόσωπο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε, ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να πιέζει για τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει «άμεση επιβολή» της εκεχειρίας μέσω αεροπορικών επιδρομών ή άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ, εάν παραβιάζει τη συμφωνία.
Η ισραηλινή τηλεόραση Channel 12 μετέδωσε, ότι το Ισραήλ επιδιώκει μια ενισχυμένη εκδοχή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ, ώστε να επιτρέπει στο Ισραήλ να επεμβαίνει εάν αισθάνεται ότι απειλείται η ασφάλειά του.
Ο Λίβανος δεν είχε ακόμη ενημερωθεί επίσημα για την πρόταση και δεν μπορούσε να σχολιάσει τις λεπτομέρειές της, δήλωσαν Λιβανέζοι αξιωματούχοι.
Η πίεση για κατάπαυση του πυρός για το Λίβανο έρχεται λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και παράλληλα με μια παρόμοια διπλωματική προσπάθεια για τη Γάζα.
Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν, ότι η Χεζμπολάχ είναι τελικά πρόθυμη να αποσυνδεθεί από τη Χαμάς στη Γάζα έχοντας δεχθεί σημαντικά πλήγματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, αναφέρει το δημοσίευμα του Axios.
Ναΐμ Κασέμ: «Η τελική νίκη θα είναι δική μας» λέει ο νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ
Ο Ναΐμ Κασέμ εκφώνησε την πρώτη του ομιλία ως νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ, στέλνοντας μήνυμα αντίστασης στο Ισραήλ.
«Η τελική νίκη θα είναι δική μας», είπε σε ένα σχεδόν ωριαίο προηχογραφημένο βίντεο, με τις σημαίες του Λιβάνου και της Χεζμπολάχ και μια εικόνα του δολοφονημένου προκατόχου του Χασάν Νασράλα πίσω του.
Ο Κασέμ είπε, ότι ο Νασράλα ήταν σαν αδελφός του και ότι ο δολοφονημένος ηγέτης Χασέμ Σαφιεντίν ήταν ένας άνθρωπος, στον οποίο ο Νασράλα μπορούσε να βασιστεί σε μεγάλο βαθμό. Χαρακτήρισε τον δολοφονηθέντα επικεφαλής της Χαμάς Yahya Sinwar ως «εικόνα του ηρωισμού και της παλαιστινιακής αντίστασης και των ελεύθερων ανθρώπων του κόσμου».
Ο Κασέμ ορκίστηκε, ότι υπό την ηγεσία του, η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει το έργο του Νασράλα και θα συνεχίσει να διεξάγει πόλεμο με το Ισραήλ ακολουθώντας τον ίδιο πολιτικό δρόμο.
«Το να βοηθήσουμε τη Γάζα είναι καθήκον μας και θα την υπερασπιστούμε, για να αντιμετωπίσουμε την ισραηλινή απειλή για ολόκληρη την περιοχή».
tvxs.gr