Οι νέοι γιατροί το αποφεύγουν τόσο λόγω των χαμηλών αποδοχών, αλλά και των ελλείψεων, με αποτέλεσμα οι προκηρύξεις για την πλήρωση θέσεων στην περιφέρεια πόσο δεν μάλλον στην άγονη γραμμή, να είναι άγονες.
Τρανταχτό παράδειγμα η Κως, όπου έγιναν 11 προκηρύξεις για 4 παθολόγους, αλλά δεν εμφανίστηκε κανένας. Ούτε το επίδομα των 2.100 ευρώ το μήνα στάθηκε ικανό κίνητρο για να μετακινηθεί ένας γιατρός από την πόλη στην περιφέρεια. Η παθολογική κλινική του νησιού είναι σήμερα χωρίς γιατρό, ενώ και στη Σπάρτη οι μόλις 3 γιατροί στο νοσοκομείο, δεν επαρκούν.
Η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για 6.500 προσλήψεις νοσηλευτών μέσα στο 2024 σκοντάφτει στα γρανάζια του ΑΣΕΠ, που τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει με εργαλεία, ώστε οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονται γρήγορα και σε σύντομο διάστημα να κάθονται στη θέση τους.
Η άρνηση και η οργή του Άδωνι
Το θέμα του νοσοκομείου της Σπάρτης έφτασε μέχρι με τη Βουλή με τον υπουργό Υγείας να απευθύνει έκκληση μέσω “απειλής” στον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας, διερωτώμενος πως οι ιδιώτες γιατροί δεν βάζουν πλάτη αν και βλέπουν πως τα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και μαζί τους και οι ασθενείς. Προειδοποίησε μάλιστα ότι εάν οι γιατροί δεν βοηθήσουν, τότε μπορεί να βρεθούν μπροστά στο ενδεχόμενο να μείνουν χωρίς το εργαλείο της ΗΔΙΚΑ, δηλαδή της άυλης συνταγογράφησης, που χρησιμοποιούν και οι ίδιοι για να γράφουν φάρμακα στους ασθενείς τους.
“Η ιδιωτική υγεία είναι απαραίτητη ως συμπλήρωμα του δημοσίου συστήματος, άρα ο βασικός πυλώνας παροχής υγείας στην Ελληνική Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι το ΕΣΥ. Ειδάλλως το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Και σας διαβεβαιώ ότι το κράτος έχει πολλούς τρόπους να δράσει”, είπε ο Υπουργός Υγείας, καλώντας τους ιατρικούς συλλόγους που έχουν άδειες κρίσιμες ιατρικές ειδικότητες να βοηθήσουν, ώστε να ιδιώτες γιατροί να συνδράμουν στα δημόσια νοσοκομεία.
Εκβιαστική χαρακτηρίζουν την κίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη οι γιατροί, υπενθυμίζοντας ότι από το 2022 που είχε δοθεί η υπόσχεση για αύξηση του επιδόματος όσων μετακινούνται στην άγονη γραμμή ακόμη τίποτε δεν έχει γίνει, με το επίδομα να παραμένει στα 110 ευρώ, όπως είχε νομοθετηθεί δηλαδή το 1983.
Θυμίζουν ακόμη τι έγινε τα χρόνια της κρίσης όταν μέσα σε λίγες ημέρες θα έπρεπε να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν στο τότε ΙΚΑ ή θα ιδιωτεύουν, αλλά και όταν τους διαμηνύθηκε το 2018 πως αν δεν δεχθούν την ιδιότητα του οικογενειακού γιατρού θα βγουν εκτός δημοσίων δομών. Η κρίση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ γιατρών και πολιτείας, οι ακόμη χαμηλοί μισθοί και οι δύσκολες συνθήκες εργασίας λειτουργούν αποτρεπτικά για τον ιδιώτη, πολλώ δε μάλλον αν η κάθε ώρα της εφημερίας πληρώνεται με 8 ευρώ.