
Κόφτης δαπανών: Το ασφυκτικό πλαίσιο τετραετίας από το 2025
- July 8, 2024
- Posted in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φορείς του Δημοσίου και υπουργεία θα πρέπει μέχρι 31 Ιουλίου να καταθέσουν τις προτάσεις με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύσουν από το 2025
Με ασφυκτικό πλαίσιο αναμένεται να έρθει νέος προϋπολογισμός, όπως τουλάχιστον προκύπτει και από την εγκύκλιο για την κατάρτιση του προσχεδίου, που απηύθυνε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προς τα υπουργεία και τους φορείς του Δημοσίου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι φορείς θα πρέπει να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους «το αργότερο μέχρι την 31η Ιουλίου 2024», με γνώμονα «το πλέγμα των νέων δημοσιονομικών κανόνων της Κομισιόν που διασφαλίζουν τον αποτελεσματικό συντονισμό των υγιών οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών», οι οποίοι θα ισχύσουν με την έναρξη του επόμενου χρόνου.
Οι φορείς του Δημοσίου καλούνται «να προσδιορίσουν τα προσδοκώμενα έσοδα καθώς και την προέλευσή τους στη βάση της προκαθορισμένης αναλυτικής κωδικοποιημένης ταξινόμησης».
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να καταρτίσει το νέο 4ετές Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Σχέδιο 2025-2028, για να το καταθέσει μέσα στον Σεπτέμβριο, με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.
Λαμβάνοντας υπόψη τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, οι καθαρές πρωτογενείς δαπάνες δεν μπορούν να αυξηθούν πέρα από το 3% το 2025, δηλαδή τα 115 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με βάση αυτούς τους στόχους θα καθοριστούν τα περιθώρια εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία φαίνεται ότι θα είναι στενά. Επί της ουσίας, οι επόμενοι 4 προϋπολογισμοί θα συνταχθούν με βάση τα προαναφερθέντα όρια δαπανών.
Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025 την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.
Το πλαίσιο
Στο πλαίσιο της κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, οι αρμόδιοι φορείς καλούνται για:
- τις εκτιμήσεις εσόδων του τρέχοντος έτους (2024),
- τις προβλέψεις εσόδων για το έτος προϋπολογισμού (2025), και
- τις προβλέψεις εσόδων για τα τρία επόμενα έτη (2026-2028).
Ειδικά για τα φορολογικά έσοδα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) θα πρέπει να προβούν σε προβλέψεις για τις διάφορες κατηγορίες των φορολογικών εσόδων.
Φορολογικά έσοδα
Με βάση την εγκύκλιο του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά «εφόσον υπάρχει πληροφόρηση για επικαιροποιημένες αποδόσεις των παρεμβάσεων αυτών, προσαρμόζονται αντίστοιχα οι εκτιμήσεις των ταμειακών εσόδων.
Σε περίπτωση που διαπιστώνεται απόκλιση της απόδοσης συγκεκριμένης παρέμβασης από την αρχικώς εκτιμηθείσα, παρακαλούνται οι αρμόδιοι φορείς να παρέχουν επαρκή αιτιολόγηση, όπως η καθυστέρηση στην έκδοση κανονιστικών πράξεων απαραίτητων για την εφαρμογή του μέτρου, μεταβολή της βάσης υπολογισμού κ.λπ.»
Πρόκειται για τα φορολογικά έσοδα που αναμένονται από σειρά μέτρων, που τέθηκαν από φέτος σε εφαρμογή όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η εφαρμογή του συστήματος IRIS, η καθολική εφαρμογή του myDATA, το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και η απαγόρευση χρήσης μετρητών στα συμβόλαια αγοράς ακινήτων.
Τα ελλείμματα
Επιπλέον με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, μειώνονται οι ελάχιστες απαιτήσεις για περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ειδικότερα, τόσο οι υφιστάμενοι όσο και οι νέοι κανόνες προβλέπουν, ότι τα κράτη θα πρέπει κατά κανόνα να θέτουν στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι οποίοι είναι πιο φιλόδοξοι από το ανώτατο όριο 3% που ορίζει η Συνθήκη.
Στο υφιστάμενο πλαίσιο, υπάρχουν δύο τέτοια ανώτατα όρια, τα οποία στην περίπτωση της Ελλάδας συνεπάγονται μέγιστο έλλειμμα ίσο με 0,8% του ΑΕΠ.
Με τους νέους κανόνες τίθεται ένα ενιαίο και λιγότερο αυστηρό ανώτατο όριο ελλείμματος, το οποίο προβλέπει, ότι το έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,5% του ΑΕΠ.
Ουσιαστικά, θα υπάρχει μια συμφωνημένη πορεία των καθαρών δαπανών. Βάσει των νέων κανόνων θα μπορεί να συμβεί μια σωρευτική απόκλιση κατά 0,6%, η οποία όμως δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται κατά το ήμισυ (0,3%) μέσα σε μια χρονιά ειδάλλως εάν τα όρια δεν γίνονται σεβαστά τότε η χώρα θα μπαίνει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.
φωτο: intime news
Γιάν. Αγουρίδης/avgi.gr