Τα πέντε πράγματα που μάθαμε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών
- June 10, 2024
- Posted in ΚΟΣΜΟΣ
Την επομένη της εκλογικής διαδικασίας σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., τα πρώτα συμπεράσματα προδιαγράφουν τις επόμενες εξελίξεις στην Ευρώπη. Σε μια πρώτη ανάλυση, λοιπόν, το Politico καταγράφει τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, έπειτα από τις 185 εκατ. ψήφους στις 27 χώρες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναδείχθηκε νικητής, διατηρώντας τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά τις επιτυχίες που σημείωσαν τα ακροδεξιά κόμματα. Το ΕΛΚ αναμένεται να έχει 184 βουλευτές στο ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή το ένα τέταρτο επί του συνόλου των 720 ευρωβουλευτών. Το ΕΛΚ αύξησε τις δυνάμεις του σε αυτές τις εκλογές, τη στιγμή που οι κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) παρέμειναν σταθεροί κι ενώ η ομάδα των Φιλελευθέρων του Renew Europe υπέστη συντριβή.
Συνεπώς, το ΕΛΚ αναμένεται να αποτελέσει τη δύναμη, που θα καθορίσει την πολιτική της Ε.Ε., γέρνοντας την ατζέντα προς τα δεξιά. Παράλληλα, αν και μπορεί να ενταχθεί ξανά σε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους, έχει πλέον τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί για ορισμένα ζητήματα με κόμματα που τοποθετούνται πιο δεξιά – το οποίο, ωστόσο ενέχει τον κίνδυνο να αποξενωθεί από τους κεντρώους συμμάχους του.
Μεγάλα κέρδη για την ακροδεξιά
Οι δημοσκοπήσεις το είχαν προβλέψει και στην κάλπη αυτό έγινε: οι ακροδεξιές δυνάμεις σημείωσαν σημαντικά κέρδη σε ολόκληρη την Ένωση, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το τι έγινε σε Γαλλία και Γερμανία.
Έτσι, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές – ECR και η ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας – ID (δηλαδή οι δύο ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που τοποθετούνται στην πιο δεξιά πλευρά του φάσματος) θα καταλάβουν 131 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στον συγκεκριμένο αριθμό δεν υπολογίζονται οι 15 βουλευτές της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), οι 10 ευρωβουλευτές του κόμματος Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, οι έξι που ανήκουν στο κόμμα «Συνομοσπονδία» της Πολωνίας και τα τρία μέλη του φιλορωσικού κόμματος «Αναγέννηση» της Βουλγαρίας.
Εάν η ακροδεξιά συγκροτούσε μια ενιαία ομάδα, θα ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο, πίσω από το παραδοσιακά πρώτο ΕΛΚ. Ωστόσο, οι αντιπαλότητες και οι διαφωνίες στις τάξεις της ακροδεξιάς καθιστούν το παραπάνω σενάριο ως απίθανο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το «μέγεθός» που έχει αποκτήσει πλέον η ακροδεξιά αναμένεται να ασκήσει την ανάλογη πίεση στην πολιτική της ΕΕ.
Το μονοπάτι της φον ντερ Λάιεν για την προεδρία
Τα αποτελέσματα της Κυριακής δείχνουν ότι η νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει καλές πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι βέβαιο.
Το 2019 εξελέγη με ψήφους από το ΕΛΚ, το S&D και το Renew Europe. Ο ίδιος συνασπισμός θα μπορούσε, καταρχήν, να της εξασφαλίσει κι άλλη πλειοψηφία. Η στήριξη ωστόσο προς το πρόσωπό της δεν θεωρείται βέβαιη καθώς η ψηφοφορία για την υποψηφιότητά της είναι μυστική.
Την τελευταία φορά που ζήτησε την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, πριν από πέντε χρόνια, μπορούσε θεωρητικά να υπολογίζει στην υποστήριξη των 440 βουλευτών που ανήκαν στις τρεις κεντρώες ομάδες, αλλά πήρε μόλις 383 ψήφους. Αυτή τη φορά, οι τρεις ομάδες συγκεντρώνουν περισσότερους από 400 από τους 720 βουλευτές του Κοινοβουλίου: αριθμός ικανός για την επανεκλογή της εάν όλα τα μέλη τους την ψηφίσουν. Ωστόσο, ορισμένα κόμματα του ΕΛΚ έχουν πει ότι δεν θα την υποστηρίξουν.
«Μαύρη» ήττα των Πρασίνων
Αυτή τη φορά, οι ψηφοφόροι καταψήφισαν κόμματα που στην κορυφή της ατζέντα τους είναι η οικολογία. Οι πιο σημαντικές απώλειες των Πρασίνων προήλθαν από κόμματα στη Γαλλία και τη Γερμανία, τα οποία αποτελούσαν το μισό της ευρωκοινοβουλευτικής τους δύναμης.
Παρά τα μικρά κέρδη σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία, η ομάδα των Πρασίνων θα χάσει περισσότερες από 12 έδρες, με αποτέλεσμα να μειωθεί η δύναμή τους και να πέσουν από τέταρτο σε έκτο κόμμα της ευρωβουλής.
Το Renew απέτυχε να ανανεωθεί
Συντριβή υπέστη την Κυριακή η ομάδα Renew Europe (Φιλελεύθεροι), δηλαδή ο τρίτος πυλώνας του μεγάλου συνασπισμού που κυριάρχησε στο Κοινοβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια.
Στη Γαλλία, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν υπέστη βαριά ήττα καθώς οι ψηφοφόροι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την κυβέρνηση, ψηφίζοντας υπέρ της ακροδεξιάς. Το ίδιο και στην Ισπανία με τους Ciudadanos να εξαφανίζονται εντελώς: οι επτά έδρες που είχαν στο Κοινοβούλιο κατευθύνθηκαν όλες προς το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα. Απώλειες σημείωσαν επίσης τα κόμματα της ίδιας ομάδας στη Ρουμανία, τη Δανία και την Εσθονία.
Με περίπου 14% των εδρών του Κοινοβουλίου, το Renew αποτελούσε σημαντική δύναμη επιρροής στο προηγούμενο Κοινοβούλιο. Τώρα, το κόμμα είναι απίθανο να έχει τόση δύναμη, γεγονός που συνιστά άσχημη εξέλιξη για τον Μακρόν και την επιρροή του στην πολιτική σκηνή των Βρυξελλών.
Τι σηματοδοτεί το αποτέλεσμα για τις ηγεσίες των χωρών
Όπως συμβαίνει συνήθως στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι πολίτες χρησιμοποίησαν την ψήφο τους ως άτυπο δημοψήφισμα για τις εθνικές τους κυβερνήσεις. Στη Γαλλία, η συντριπτική νίκη που σημείωσε η Λεπέν ανάγκασε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.
Μπορεί κανένας άλλος ηγέτης χώρας να μην αντέδρασε με μία τόσο δραματική κίνηση, ωστόσο τα αρνητικά αποτελέσματα για τα κυβερνητικά κόμματα σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ουγγαρία ερμηνεύτηκαν ως πλήγματα για τις ηγεσίες τους.
efsyn.gr