Η κυβέρνηση επέλεξε, αντί να πάρει οικονομικά μέτρα, να προσφέρει κάποια «δώρα», τα λεγόμενα «καλάθια», κάτι ανάλογο με τις προσφορές των σούπερ μάρκετ και των εταιρειών. Η κυβέρνηση έχει αρνηθεί να εφαρμόσει οικονομική πολιτική για τη μείωση της ακρίβειας. Και στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Το αποτέλεσμα είναι η ακρίβεια να διογκώνεται σε όλη την αλυσίδα, από τη στιγμή που δεν υπάρχει έλεγχος στην ενέργεια και στα καύσιμα. Ευνοούνται τα υπερκέρδη σε όλους τους κλάδους, δημιουργώντας πρόβλημα συνολικά στην οικονομία.
Όσο και αν τα έσοδα του κράτους πάνε καλά λόγω του υψηλού ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, η ισορροπία είναι υπονομευτική. Διότι η κατανάλωση μειώνεται, όπως και η εσωτερική παραγωγή, ενώ είναι καταστροφικές οι επιπτώσεις και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Φυσικά, δεν συζητάμε για την κατάσταση των νοικοκυριών, με δεδομένο ότι και τα εισοδήματα είναι από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.
Η διαπίστωση την ίδια στιγμή, ότι, για να αγοράσει κάποιος σπίτι 60 τ.μ., χρειάζεται ολόκληρους τους μέσους μισθούς 12 ετών, δείχνει την πραγματικότητα για την ελληνική οικογένεια.
Η αλήθεια για τα πραγματικά κίνητρα της κυβέρνησης φαίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο οποίο εντάχθηκαν μόνο 147 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις 800.000 συνολικά που υπάρχουν στη χώρα.
Τα δισεκατομμύρια υπάρχουν για τις μεγάλες επιχειρήσεις και δεν αποκλείεται για τις μεγάλες επιχειρήσεις με… μεγάλες διασυνδέσεις.
Ακρίβεια διαρκείας «βλέπει» η Κομισιόν για την Ελλάδα, σύμφωνα με τις εαρινές της προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο συνολικός πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1%, δηλαδή πάνω από το όριο που θέτει η Κομισιόν, έως το 2025 από 2,8% φέτος.
Να σημειωθεί, ότι ο πληθωρισμός, χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, αναμένεται να παραμείνει ελαφρώς υψηλότερος, στο 3,1% και 2,2% το 2024 και το 2025 αντίστοιχα.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, προβλέπει άνοδο 2,2% του ΑΕΠ το 2024 και 2,3% το 2025.
avgi.gr