Βουλή: Μόνη της η ΝΔ ψήφισε το νομοσχέδιο σκούπα του υπουργείου Υγείας – Τα νέα χαράτσια
- April 12, 2024
- Posted in ΥΓΕΙΑ
Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του ευαίσθητου χώρου της Υγείας και δίνει τη δυνατότητα στους νοσοκομειακούς γιατρούς να κάνουν ιδιωτικό επάγγελμα εκτός νοσοκομείων.
Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρεί ένα ακόμα εμπόδιο, για να γίνουν οι άρρωστοι εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία, ενώ καταψήφισε η αντιπολίτευση.
Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, αμοιβή 5 ευρώ τη διενέργεια εμβολίου κορωνοϊού σε φαρμακείο, 1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό διαγνωστικής εξέτασης βιολογικών υλικών και 3 ευρώ για κάθε ακτινολογική εξέταση.
Η αντιπολίτευση καταψήφισε και το άρθρο 7 για τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που δήλωσε «παρών».
Στις ρυθμίσεις προς εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:
- στο άρθρο 3 «Υλοποίηση δράσης δημόσιας υγείας “Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου”» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι». «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. «Όχι» δήλωσαν Νέα Αριστερά και «Νίκη».
- στο άρθρο 4 «Ειδικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος “Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού”», «ναι» ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Όχι» δήλωσαν Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη.
- στο άρθρο 5 «Κινητές Μονάδες Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης “ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ”», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» δήλωσε η «Νίκη»
- στο άρθρο 6 «Υλοποίηση της δράσης “Λειτουργικός Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Δημόσιας Υγείας”», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Νίκη.
Προσωρινή οπισθοχώρηση Γεωργιάδη για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ
Στο μεταξύ, άρον άρον μάζεψε ο υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης την ρύθμιση για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ, που κατέθεσε σήμερα υπό τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης, τελευταία στιγμή, στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Η κατάθεση της ρύθμισης, που επιδιώκει, να ανοίξει τον δρόμο σε ιδιώτες γιατρούς, να ασκούν έργο στα νοσοκομεία ΕΣΥ οδηγώντας την υγεία σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Λίγη ώρα μετά ο υπουργός ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση της ρύθμισης. «Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Υποστήριξε,, μάλιστα ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου, αγνοώντας τις ηχηρές διαμαρτυρίες των νοσοκομειακών γιατρών. Ο υπουργός αρνήθηκε, παρά τις ηχηρές αντιδράσεις, ότι η κατάθεση της ρύθμισης συνιστά αιφνιδιασμό, επειδή την είχε προαναγγείλει.
Ψηφίζουν τον θάνατο του ΕΣΥ
Ολοκληρώνεται τις επόμενες ώρες η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ, που αλλάζει εκ θεμελίων τη σχέση των γιατρών με τα νοσοκομεία, εμπορευματοποιεί τη δημόσια υγεία και προχωρά την ιδιωτικοποίηση δημόσιων παροχών υγείας. Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε, ότι το νομοσχέδιο «διορθώνει ένα λάθος δεκαετιών», που απαγόρευε στους γιατρούς του ΕΣΥ να παρέχουν και ιδιωτικό έργο.
Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ αφαιρείται η τελευταία «ασφαλιστική δικλείδα» και οδηγούνται ευκολότερα οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν πλέον να «διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο» και «να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες» σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό.
Οι πολιτικοί αρχηγοί που τοποθετήθηκαν χθες στην Ολομέλεια, χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο ως μια ακόμα «απόδειξη» αποτυχίας του Μαξίμου, ενώ με αιχμή την κατάσταση στα νοσοκομεία, τα απογευματινά χειρουργεία, την αύξηση του κόστους σε βασικές εξετάσεις φάρμακα και εμβολιασμούς, υποστήριξαν, πως η κυβέρνηση επιδιώκει να «ιδιωτικοποιήσει» ακόμη και την πρόσβαση στις δημόσιες και δωρεάν παροχές υγείας.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Με τίτλο «Δράσεις δημόσιας Υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», το νομοσχέδιο εισάγει την καθιέρωση της νόμιμης δυνατότητας των γιατρών των δημόσιων μονάδων Υγείας, να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο και γενικότερα να ασκούν παντός είδους ιδιωτικό έργο σε παντός είδους επιχειρήσεις της Υγείας και της φαρμακοβιομηχανίας εκτός τακτικού ωραρίου και εφημεριών.
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου, οι γιατροί του ΕΣΥ «δύνανται να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, να παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου ή εμπειρογνώμονος/τεχνικού συμβούλου και για θέματα εκπαίδευσης/επιμόρφωσης/εποπτείας των επαγγελματιών υγείας, οργάνωσης διαλέξεων και επιστημονικών εκδηλώσεων, συγγραφής επιστημονικών άρθρων, ιατρικών ενημερώσεων υγείας για νοσολογικές οντότητες, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο ή φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ή εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας υπό την προϋπόθεση χορήγησης σε αυτούς σχετικής άδειας».
Το νομοσχέδιο θέτει κάποιες…τυπικές προϋποθέσεις, που δεν διευκρινίζεται πώς θα διασφαλίζονται, όπως ότι οι γιατροί δεν μπορούν να δέχονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο ασθενείς, που έχουν εξετάσει στα τακτικά ιατρεία του νοσοκομείου ή όσους ασθενείς βρίσκονται στην ενιαία λίστα χειρουργείου. Αντιλαμβανόμαστε βέβαια πως τα περιθώρια ελέγχου αυτών των κριτηρίων είναι από «θολά», αβέβαια έως και ανύπαρκτα. (βλ. Ιδιωτικοποίηση της Υγείας και με τη βούλα του νόμου)
«Διαξιφισμοί» για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία
Τα απογευματινά χειρουργεία βρέθηκαν στην αιχμή της αντιπαράθεσης, σήμερα στη Βουλή, μετά την εκτίμηση που διατύπωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παύλος Πολάκης ότι δεν θα «περπατήσουν» γιατί δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό. Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους αμφισβήτησε τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε, πως στον ένα σχεδόν μήνα λειτουργίας των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων, έχουν πραγματοποιηθεί 300 επεμβάσεις και προγραμματίζονται ακόμα 170 τις επόμενες 14 ημέρες.
«Με τα απογευματινά χειρουργεία, αυτό το απόγειο του θατσερικού νεοαδωνισμού της ακροδεξιάς πολιτικής στον χώρο της υγείας, στον ένα μήνα εφαρμογής, την …τσακίσατε τη λίστα. Ευαγγελισμός, έγιναν οκτώ απογευματινά χειρουργεία, στο Αττικό έγιναν 14, στη Λάρισα, που υπάρχει μια φωλιά αδωνιστών εκεί που το τρέχουνε, καμιά εικοσαριά. Με λίγα λόγια, σκάρτα 100 έχουν γίνει σε όλη τη χώρα και τα μισά από αυτά, μπορεί και παραπάνω, δεν είναι από τη λίστα», είπε ο Παύλος Πολάκης. «Κλείνετε το μάτι σε κάποιους λαθρεμπόρους του πρωϊνού ωραρίου που παίρνουν φακελάκια και τους λέτε να πάνε να κάνουν μαύρα. Νομίζετε ότι θα τα ασπρίσουν. Ο λαθρέμπορος δεν γίνεται νόμιμος έμπορος, πάρτε το χαμπάρι» πρόσθεσε.
ΦΩΤΟ: intime news
efsyn.gr