Το ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ, η Berlinale, είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα παγκόσμια κινηματογραφικά φεστιβάλ και στην 74χρονη ιστορία του δεν είχε ποτέ μαύρη καλλιτέχνιδα ως πρόεδρο κριτικής επιτροπής, είπαν οι διοργανωτές στο πρακτορείο ειδήσεων AFP πέρυσι. Φέτος, όμως η Lupita Nyong’o θα ηγηθεί της κριτικής επιτροπής, στην επιλογή των ταινιών που θα βραβευτούν στις δύο κύριες κατηγορίες, Χρυσή και Ασημένια Άρκτος.
Τα πέντε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου (Βερολίνο, Κάννες, Βενετία, Sundance και Τορόντο) έχουν συχνά δεχτεί κριτική για έλλειψη διαφορετικότητας στις επιτροπές τους. Το μεγαλύτερο και δεύτερο παλαιότερο από αυτά, το φεστιβάλ των Καννών, είχε τον πρώτο του μαύρο πρόεδρο κριτικής επιτροπής μόλις το 2020, όταν επιλέχθηκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι.
Στα εγκαίνια της Berlinale, στο Βερολίνο, η Lupita Nyong’o είπε, ότι ήταν «μεγάλη τιμή» που ανέλαβε τη θέση. Πρόσθεσε, ότι η ποικιλομορφία της κριτικής επιτροπής θα εμπλουτίσει τη διαδικασία της, ώστε να αποφασίσει για τις ταινίες που θα βραβευτούν. «Αυτή είναι η ομορφιά του να φέρνεις κοντά ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα: ανταποκρινόμαστε σε διαφορετικά πράγματα», είπε η ηθοποιός, η οποία κέρδισε Όσκαρ το 2012 για το «12 Χρόνια Σκλάβος». «Έχουμε μεγάλη παγκόσμια εμπειρία και άποψη και θα είναι ενδιαφέρον. Μάλλον θα είναι και πικάντικο» πρόσθεσε.
Όταν η Berlinale ανακοίνωσε την Lupita Nyong’o ως πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον περασμένο Δεκέμβριο, οι διοργανωτές του φεστιβάλ, Mariëtte Rissenbeek και Carlo Chatrian, είπαν, ότι επιλέχθηκε επειδή «ενσαρκώνει αυτό που μας αρέσει στον κινηματογράφο», χάρη στην υποκριτική της ευελιξία και την ικανότητά της να απευθύνεται σε διαφορετικό κοινό.
H Berlinale, που ξεκίνησε χθες, θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου, οπότε η κριτική επιτροπή θα ανακοινώσει τις νικήτριες ταινίες στις μεγάλες κατηγορίες. Τρεις αφρικανικές συμμετοχές είναι μεταξύ των 20 που διαγωνίζονται για το κορυφαίο βραβείο και όλες λένε ιστορίες από την ήπειρο.
Περιλαμβάνουν το «Black Tea» του Μαυριτανικής καταγωγής σκηνοθέτη Abderrahmane Sissako, το «Who Do I Belong To» της Τυνήσιο-Καναδής σκηνοθέτριας Meryam Joobeur και το ντοκιμαντέρ «Dahomey» της Γαλλοσενεγαλέζας σκηνοθέτριας Mati Diop.
Με πληροφορίες του BBC