Πανεπιστήμια: Απροκάλυπτη επίθεση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ
- February 2, 2024
- Posted in ΠΑΙΔΕΙΑ
Χωρίς το παραμικρό πρόσχημα νομιμότητας η κυβέρνηση εκβιάζει τις Συγκλήτους των πανεπιστημίων, να εφαρμόσουν την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας για τη διεξαγωγή διαδικτυακής εξεταστικής, όπως αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.».
Με ολομέτωπη επίθεση και χωρίς κανένα, πια, πρόσχημα νομιμότητας κλιμακώνει η κυβέρνηση τον πόλεμο ενάντια στα δημόσια Πανεπιστήμια, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για τη συνταγματική εκτροπή, με την οποία αποφάσισε να επιτρέψει τη δημιουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Χθες, τα έδωσε όλα.
Βίαιη καταστολή των κινητοποιήσεων, υπόγειες σκληρές πιέσεις προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και στο τέλος ωμή καταστρατήγηση θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων της χώρας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφτασε, να παραβιάσει τη θεσμικά κατοχυρωμένη και πανθομολογούμενη αυτονομία των δημόσιων Πανεπιστημίων, αυτή που το όνομά της είναι «αυτοδιοίκητο».
Το αδιάβλητο
Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο που απέστειλε ο γ.γ. Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδ. Ζώρας, και την οποία αποκαλύπτει η «Εφ.Συν.», απαιτείται η συμμόρφωση των Συγκλήτων στις «γραμμές και οδηγίες της εποπτεύουσας αρχής τους», ενώ επισημαίνεται ρητά, πως η συγκεκριμένη εγκύκλιος «δημιουργεί δεσμία αρμοδιότητα των οργάνων των ΑΕΙ ως προς την άσκηση των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων τους» και ως εκ τούτου «δεσμία αρμοδιότητα της Συγκλήτου των ΑΕΙ».
Δεν έχει υπάρξει ποτέ τόσο ανενδοίαστα και τέτοιου βαθμού παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ελληνικών Πανεπιστημίων. Ο ίδιος, δε, ο πρωθυπουργός ανέλαβε να προειδοποιήσει από τις Βρυξέλλες. Δυστυχώς, ορισμένα από τα «ανυπάκουα» ΑΕΙ συγκαλούν νέα Σύγκλητο. Το Πατρών σήμερα, μόλις δύο μέρες μετά την προηγούμενη.
Το ζήτημα, φυσικά, δεν είναι η εξεταστική. Αυτό έχουν μάθει και το λύνουν πολλά χρόνια τώρα τα ιδρύματα. Το σοβαρό πρόβλημα είναι αφ’ ενός η πανθομολογούμενη αδυναμία διασφάλισης του αδιάβλητου και αφ’ ετέρου ο απροκάλυπτος, πια, ευτελισμός θεσμών, αρχών, δικαιωμάτων και ρόλου των εξουσιών. Όλοι θυμόμαστε το πανηγύρι επί Covid, τα καραγκιοζιλίκια ακόμη και σε σοβαρές και καλά οργανωμένες σχολές.
Η αύξηση της επιτυχούς εξέτασης, τότε, πολλαπλασιάστηκε. Δεν χρειάζεται καν η τεχνητή νοημοσύνη. Αρκούν η προηγούμενη εμπειρία και η απλή λογική. Παρ’ όλα αυτά, το μεγάλο αφεντικό, ο αρχηγός της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης (όπως έτσι πάντα τη χαρακτηρίζει), σκέφτεται αλλιώς. Τα θέλει όλα, τα θέλει τώρα και ο τρόπος δεν τον νοιάζει. Διότι, το διακύβευμά του είναι άλλο. Ας χρησιμοποιήσουμε τη δική του φράση: «Η ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ είναι η κορωνίδα της Ν.Δ.».
Χθες, λοιπόν, μίλησε: «Όλοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους. Το νομικό πλαίσιο είναι πολύ σαφές και το υπουργείο θα κάνει τη δουλειά του, ώστε να επισημάνει στις ηγεσίες των Πανεπιστημίων τι πρέπει να κάνουν, για να συμμορφωθούν με τον νόμο και να υπηρετήσουμε, πιστεύω, αυτό το οποίο όλοι θέλουμε, σε πρώτη φάση να μη χαθεί η εξεταστική». Ποιον νόμο, δεν διευκρίνισε. Μπορεί να εννοεί την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργού Παιδείας που εστάλη πρώτα απ’ όλες τις άλλες «εντολές». Μπορεί να εννοεί την τελευταία απειλή με την εγκύκλιο του γ.γ., μπορεί να μην εννοεί και τίποτα. Θέλει συμμόρφωση, αρκεί. Εξ ου και το περιεχόμενο της εγκυκλίου. Δεν γίνεται καν επίκληση λόγων «ανωτέρας βίας», άσχετα αν δεν πρόκειται περί αυτού, αλλά περνάει κατευθείαν στο παρασύνθημα: Πάρτε απόφαση α λα Covid.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Η Σύγκλητος […] οφείλει να ασκήσει την αρμοδιότητά της και να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες, και συγκεκριμένα αφ’ ενός να διαπιστώσει, αν πράγματι υφίσταται αδυναμία διεξαγωγής της αξιολόγησης και αφ’ ετέρου να εκδώσει απόφασή της (όμοια με αυτήν που ίσχυσε κατά την περίοδο του Covid-19), με την οποία να λαμβάνει τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα εφαρμογής της εξεταστικής διαδικασίας με μεθόδους σύγχρονης εξ αποστάσεως αξιολόγησης με γνώμονα το αδιάβλητο της διαδικασίας».
Η «κορωνίδα»
Βέβαια, τα περισσότερα Πανεπιστήμια έχουν ήδη κρίνει, αν μπορούν και πώς θα σώσουν την εξεταστική, αν μπορεί και πώς θα διασφαλιστεί το αδιάβλητο στις διαδικτυακές εξετάσεις και εν τέλει πώς θα κάνουν τη δουλειά τους, που είναι δική τους και κανενός άλλου. Όμως, ο πρωθυπουργός, χθες, στις ίδιες δηλώσεις από τις Βρυξέλλες, το είπε με θαυμαστή σαφήνεια: «Η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων αποτελούσε κορωνίδα του προγράμματος της Ν.Δ., κανείς δεν πρέπει να εκπλήσσεται γιατί νομοθετούμε σε αυτή την κατεύθυνση».
Ούτε και γιατί το κάνουμε μ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να συμπληρώσει, αλλά πιθανότατα έκρινε, ότι δεν χρειάζεται. Τι δεν καταλαβαίνουμε; Μ’ αυτά και μ’ αυτά, όμως, ορισμένα από τα ανυπάκουα Πανεπιστήμια το ξανασκέφτονται. Προχθές στην Πάτρα, μόλις λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, άρχισαν τηλεφωνήματα προς τους προέδρους τμημάτων για νέα συνεδρίαση. Χθες, έγινε και επισήμως η πρόσκληση. Βέβαια, δεν προεξοφλείται καμία απόφαση.
Πάντως, φήμες για απειλές από την Αθήνα και επιβολή ποινών, όπως «παράβαση καθήκοντος», διαδόθηκαν γρήγορα. Θυμίζουμε την απόφαση της πρώτης Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών: «Η μαζική εξέταση μαθημάτων με διαδικτυακά μέσα δεν διασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, ιδίως λόγω των δυνατοτήτων που δίνουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη», εξαιρώντας, όμως, επείγουσες περιπτώσεις όπως επί πτυχίω, Erasmus κ.ά.
Αναμένεται να δούμε, τι θα γίνει και στο ΕΜΠ, όπου τέσσερις σχολές έχουν πει επίσης «όχι» στις διαδικτυακές εξετάσεις. Είναι οι σχολές Χημικών Μηχανικών, ΣΕΜΦΕ, Αρχιτεκτόνων, Ηλεκτρολόγων.
Αννα Ανδριτσάκη