Εκλογή προέδρου ΣΥΡΙΖΑ / Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες – H κινητικότητα και ο άγνωστος Χ
- September 15, 2023
- Posted in ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε δύο μέρες τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα προσέλθουν στις εσωκομματικές κάλπες που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία του κόμματος. Το Σάββατο οι πέντε διεκδικητές της προεδρίας θα ολοκληρώσουν τις παρεμβάσεις τους, σφυρίζοντας τη λήξη μιας σχετικά σύντομης, αλλά πυκνής πολιτικά προεκλογικής περιόδου. Εφόσον χρειαστεί, θα στηθούν εκ νέου κάλπες μία εβδομάδα αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου.
Συμφωνίες και διαφωνίες
Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα, οι Έφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Στέφανος Τζουμάκας και προσφάτως ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησαν περιοδείες σε όλη την Ελλάδα ξεδιπλώνοντας τις προτεραιότητές τους για τον παρόν και το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η προεκλογική περίοδος αναφορικά με τις καμπάνιες των υποψηφίων δεν είχε ιδιαίτερες εντάσεις, είχε ωστόσο αντιθέσεις και τριβές.
Η Έ. Αχτσιόγλου προέταξε την ανάγκη ενός νέου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τη δημιουργία μιας νέας παράδοσης για το κόμμα και την ταυτότητά του, με σκοπό την ανασυγκρότηση του χώρου, τη στροφή στην κοινωνική παρέμβαση και ανοιχτό τον στόχο της κυβερνησιμότητας. Ο Ν. Παππάς προέκρινε, από την πλευρά του, την ανάγκη δημιουργίας μιας παράταξης νίκης απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα εκπροσωπεί τους πολίτες από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο, ενώ έβαλε σε πρώτο πλάνο τα εθνικά θέματα. Την ίδια ώρα, ο Ευ. Τσακαλώτος τόνισε την αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δίνοντας παράλληλα ιδιαίτερο βάρος στην προγραμματική ατζέντα με θέματα που αφορούν την κλιματική κρίση, το ΕΣΥ κ.ά. Ο Στ. Κασσελάκης έθεσε ως προμετωπίδα της πολιτικής του την ανασυγκρότηση του κόμματος, κάνοντας λόγο για τη σύγχρονη Αριστερά. Στην επιστροφή της πολιτικής, με κύρια αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας αναφέρθηκε ο Στ. Τζουμάκας.
Με δεδομένες τις προτεραιότητες και των πέντε, δεν έλειψαν οι διαφωνίες και οι διαφορετικές οπτικές αναφορικά με την ταυτότητα και τον προσανατολισμό του κόμματος, οι οποίες έγιναν διακριτές όλο αυτό το διάστημα.
Τοξικότητα
Πάρα ταύτα, τις τελευταίες ημέρες, εν αντιθέσει με τον πολιτικό πολιτισμό που επικράτησε σε επίπεδο διεκδικητών, η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος, πολλώ δε μάλλον στα social media, ήταν διαφορετική. Ειδικότερα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα φαινόμενα τοξικότητας, οπαδισμού και μετωπικής σύγκρουσης ήταν κάτι περισσότερο από εμφανή. Αυτό αποτυπώθηκε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση με αφορμή την επίθεση Μωραΐτη στον Γιάννη Δραγασάκη αλλά και το βίντεο Κασσελάκη στη Μακρόνησο.
Οι δηλώσεις που προκαλούν δυσφορία
Ενδεικτικές πάντως της έντασης που υποβόσκει στο εσωτερικό του κόμματος είναι οι δηλώσεις ακόμη και κεντρικών στελεχών περί διάσπασης. Δηλώσεις που προκάλεσαν στα «υψηλά» αλλά και στα «χαμηλά» κλιμάκια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δυσφορία και ενόχληση, με δεδομένο ότι ο χώρος βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά. Μετά τη δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη, ακολούθησε χθες η τοποθέτηση του βουλευτή Επικρατείας και υποστηρικτή του Στ. Κασσελάκη Ευάγγελου Αποστολάκη. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης, κάτι που από πολλούς, ανεξαρτήτως τασικής τοποθέτησης, θεωρείται καταστροφικό.
Ερωτηθείς λοιπόν για το αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης μετά τις εκλογές, ο πρώην ΥΠΕΘΑ δήλωσε: «Για να υπάρξει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, έπειτα από δύο διαδοχικές εκλογές, σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά, κάτι δεν πάει καλά, σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ο καθένας βέβαια δίνει τη δική του εξήγηση. (…) Όταν τεθεί ένα πλαίσιο που καθορίζει την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος, αυτοί που συμφωνούν με αυτό το πλαίσιο, που θα είναι και το μέλλον, θα το στηρίξουνε. Αν κάποιοι διαφωνούν, ενδεχομένως να μην είναι στον ΣΥΡΙΖΑ». Βέβαια, οι πέντε διεκδικητές σε δηλώσεις τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα προκρίνουν την ανάγκη ενότητας του χώρου, καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις τους για την επόμενη ημέρα, ενώ ο Ν. Παππάς ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι από όλες τις πλευρές.
Ο πήχης
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αρκετή κινητικότητα τόσο στον iSYRIZA όσο και σε επίπεδο οργανώσεων, με χιλιάδες πολίτες να εγγράφονται μέλη προκειμένου να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής. Ο πήχης έχει μπει ψηλά. Άλλωστε, ο άγνωστος Χ, δηλαδή το ποσοστό της συμμετοχής στις εσωκομματικές εκλογές, θα κρίνει αφενός αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος, αφετέρου θα ορίσει τη σειρά κατάταξης των πέντε διεκδικητών ανεξαρτήτως των προβλέψεων και των μετρήσεων που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας.
avgi.gr