
«Διαλύθηκε» η Βουλή της μίας ημέρας. Μπήκαμε επισήμως στη νέα προεκλογική περίοδο
Οι επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και θα είναι με λίστα βουλευτών.
Ξεκινά επισήμως σήμερα η νέα προεκλογική περίοδος, καθώς θυροκολλήθηκε στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής της ΙΘ’ Περιόδου Προεδρευόμενης Δημοκρατίας, που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023.
Όπως αναφέρεται στο Διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι διερευνητικές εντολές που δόθηκαν στους αρχηγούς του πρώτου, του δεύτερου και του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κομμάτων δεν τελεσφόρησαν, ενώ, κατά τη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων την 24η Μαΐου 2023 επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.
Με το ίδιο Διάταγμα καλούνται οι εκλογείς για την εκλογή βουλευτών την 25η Ιουνίου 2023, ημέρα Κυριακή, και συγκαλείται η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές την 3η Ιουλίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00.
Το Προεδρικό Διάταγμα συνυπογράφει ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς.
Οι επαναληπτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και θα είναι με λίστα βουλευτών, με τους ψηφοφόρους να επιλέγουν ένα κόμμα, καθώς δεν θα υπάρχει σταυρός προτίμησης.
Χθες ορκίστηκαν οι βουλευτές που εξελέγησαν στις 21 Μαΐου, δηλαδή για μόλις μια ημέρα, ενώ σήμερα ο Κωνσταντίνος Τασούλας αναδείχτηκε πρόεδρος της Βουλής της «μίας ημέρας».
Ο ο κ. Τασούλας εξελέγη με 270 ψήφους σε σύνολο 296, καθώς οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης είπαν «ναι», ενώ οι 26 βουλευτές του ΚΚΕ «παρών».
Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις επαναληπτικές εκλογές
Μετά το «κάψιμο» της απλής αναλογικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη τα νέα δεδομένα με το μπόνους διαφοροποιούνται σε σχέση με τις πρόσφατες προηγούμενες αναμετρήσεις.
Η διαφορά είναι, ότι δεν είναι σταθερό αλλά κλιμακούμενο, ανάλογα με το ποσοστό του πρώτου κόμματος.
Εάν το πρώτο κόμμα λάβει 25% το μπόνους είναι 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά ανάμεσα στα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή. Για κάθε επιπλέον 0,5% το μπόνους αυξάνεται κατά μία έδρα (και ανάλογα μειώνονται οι έδρες των άλλων κομμάτων), με ανώτατο όριο τις 30 έδρες. Άρα, το ανώτατο όριο των 50 εδρών μπόνους εξασφαλίζει το πρώτο κόμμα με ποσοστό 40%, όπως έλαβε η Ν.Δ. στις πρόσφατες εκλογές.
Η αυτοδυναμία δεν εξαρτάται μόνο από το ποσοστό του πρώτου κόμματος αλλά και σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα λάβουν αθροιστικά τα κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3%. Όσο πιο υψηλό το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής τόσο χαμηλώνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. Αντίστροφα, όσα περισσότερα κόμματα στο κοινοβούλιο (άρα μικρότερο ποσοστό για τους λοιπούς συνδυασμούς), τόσο θα ανεβαίνει το μίνιμουμ ποσοστό για τον πρώτο. Όπως ανέφεραν ειδικοί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με πεντακομματική Βουλή η αυτοδυναμία εξασφαλίζεται με ποσοστό περί το 37,5%, με εξακομματική ο πήχης ανεβαίνει γύρω στο 38,4% και με επτακομματική στο 39,3%.
Εκλογές με λίστα
Οι επικείμενες εκλογές διαφέρουν από αυτές της 21ης Μαΐου και στον τρόπο εκλογής των υποψηφίων. Θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα), καθώς θα επαναπροκηρυχθούν σε διάστημα λιγότερο από 18 μήνες από τις προηγούμενες. Με αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές δεν εκλέγονται με σταυρό προτίμησης αλλά κατά σειρά στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές Επικρατείας.
Προφανώς, τα κομματικά επιτελεία και οι πολιτικοί αρχηγοί θα καταρτίσουν τις λίστες των ψηφοδελτίων λαμβάνοντας υπόψη τη σειρά κατάταξης των βουλευτών στις πρόσφατες εκλογές, αν και δεν δεσμεύονται για κάτι τέτοιο από την εκλογική νομοθεσία. Έχουν, δηλαδή, το δικαίωμα να συμπεριλάβουν υποψηφίους ακόμα και αν εκείνοι δεν εξελέγησαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου και να θέσουν εκτός ψηφοδελτίων ή να κατατάξουν χαμηλότερα στη λίστα υποψηφίους, οι οποίοι εξελέγησαν στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.
Πώς ψηφίζουν ετεροδημότες και κάτοικοι του εξωτερικού
Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυσαν και στις τελευταίες εκλογές, όπως αυτοί οριστικοποιήθηκαν μετά την α΄ αναθεώρηση του 2023, και περιλαμβάνουν όλες τις μεταβολές που συντελέστηκαν έως και την 28η Φεβρουαρίου 2023.
Σε ότι αφορά στους ετεροδημότες, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις προσεχείς εκλογές, όσοι είχαν υποβάλει ετεροχρονισμένα τη σχετική αίτηση.
Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί 12 ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών.
efsyn.gr