

Όπως γνωστοποίησε ο Τάσος Κοσμάς, θέτοντας το πλαίσιο νομιμότητας της απόφασης του Δ.Σ. περί πολεοδόμησης του στρατοπέδου, έτσο όπως η προσφυγή ανέδειξε, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας δεν έχει την ιδιοκτησία του στρατοπέδου, η οποία ανήκει στο Δημόσιο , αλλά την χρήση του στρατοπέδου.
Το ΤΕΘΑ δεν έχει καταθέσει κάποιο τίτλο ιδιοκτησίας του ακινήτου, αλλά χρησιμοποιεί ως τέτοιον την Πράξη Σύστασης του στρατοπέδου. Επομένως δεν μπορεί να συνομιλεί με τον Δήμο περί ανταλλαγμάτων, αφού το στρατόπεδο δεν του ανήκει.
Όσον αφορά τις σημειακές τροποποιήσεις με τις οποίες ο δήμος έκανε προσπάθεια να ξεπεράσει το εμπόδιο των χρήσεων γης που επέβαλλαν για το στρατόπεδο τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια: Όπως είναι γνωστό τόσο το ΓΠΣ του 2013, όσο και η επανέγκριση του 2021, είχαν πρόβλεψη για συγκεκριμένες χρήσεις γης στο στρατόπεδο: αθλητισμός, πράσινο, πολιτισμός, εκπαίδευση. Αυτά και τίποτα άλλο.
Οι ΣΤ που έγιναν πάνω στο τελευταίο ΓΠΣ (2021) έδωσαν την δυνατότητα στο δημοτικό συμβούλιο να αλλάξει αυτές τις χρήσεις γης, για να μπορέσει να γίνει η οικιστική ανάπτυξη στο τμήμα που θα περιερχόταν προς αξιοποίηση στο ΤΕΘΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, αλλαγή χρήσεων γης και μάλιστα τόσο εκτεταμένη δεν μπορεί να γίνει με απλή απόφαση δημοτικού συμβουλίου, χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα.
Ο κ. Κοσμάς εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της απόφασης του ΣτΕ, ειδικά από ένα γεγονός που είναι μάλλον εξαιρετικά σπάνιο για τα νομικά μας πράγματα. Η πρόεδρος του 5ου Τμήματος του ΣτΕ, η οποία εξέτασε το ζήτημα, αναγνώρισε τον επείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης και έβαλε σε χρόνο ρεκορ για τα δεδομένα του ΣτΕ την υπόθεση προς εξέταση. Δηλαδή ενώ η προσφυγή κατατέθηκε στις 7 Ιουνίου 2022, η συζήτηση έγινε στις 25 Ιανουαρίου 2023, μέσα σε έξι μήνες.