

Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα σχέδια και τα έργα που είναι πιθανό να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση των εν λόγω επιπτώσεων. Ωστόσο, το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο ονομάζεται «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», είχε εγκριθεί χωρίς να έχει προηγουμένως διενεργηθεί τέτοια εκτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι εγκρίνονται βάσει του σχεδίου έργα που δεν συμμορφώνονται με την ενωσιακή νομοθεσία.
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 υποδεικνύουν ότι είναι καίριας σημασίας για την ΕΕ να ανακόψει την απώλεια βιοποικιλότητας μέσω της προστασίας και της αποκατάστασης της βιοποικιλότητας.
Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2014. Έκτοτε, το σχέδιο εξακολουθεί να μην έχει αναθεωρηθεί ή υποβληθεί στη δέουσα εκτίμηση, όπως απαιτείται από την οδηγία για τους οικοτόπους. Παρά την προσφορά τεχνικής υποστήριξης από την Επιτροπή, η διαδικασία αναθεώρησης του σχεδίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχολιάζοντας αυτήν την εξέλιξη ο Βλάσης Οικονόμου, διευθύνων σύμβουλος στο Institute for European Energy and Climate Policy αναφέρει τα εξής:
“Η πολύπαθη ιστορία των εγκαταστάσεων παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα συνεχίζεται, όσο το Ελληνικό κράτος δεν συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία…
Απαντώντας στα συχνα ερωτήματα τοπικών αρχόντων ότι και “αν δε βάλουμε αιολικά στο βουνό τότε που θα μπουν?” από τη μια πλευρά και στις αντιδράσεις από την άλλη ότι “αιολικά ποτέ και πουθενά” σίγουρα υπάρχει μια πιο θεσμική οδός που απαιτεί αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας και της αποφυγής της όχλησης.
Η Ελλάδα ακόμα (ίσως και εσκεμμένα) δεν τηρεί όλες τις νομοθεσίες για την εγκατάσταση μεγάλων έργων ΑΠΕ, ενώ πέρασε και αρκετά αμφιλεγόμενες νομοθεσίες για τις περιοχές Natura. Τελικά, ως αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε προθεσμία δύο μηνών για συμμόρφωση, ενώ πλήθος αδειών βγαίνουν χωρίς ουσιαστικές διαβουλεύσεις τοπικών κοινωνιών, βασιζόμενες σε ένα χωροταξικό για ΑΠΕ που δε συνάδει απόλυτα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Επειδή έρχονται εκλογές και ίσως αρκετά συμφέροντα πρέπει να εξυπηρετηθούν, είναι σημαντικό οι όποιες τέτοιες επενδύσεις να γίνονται με σοβαρό και σύννομο σχεδιασμό για να μη δημιουργούνται προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση και οι δυο αντιμαχόμενες πλευρές πρέπει να ρίξουν τόνους και να απαιτήσουν, αντί να διαμάχονται, από το κράτος (και τον ΔΕΔΔΗΕ) να κάνει πραγματικές αναβαθμίσεις και να εγκαταστήσει έξυπνα δίκτυα έτσι ώστε να δωθεί χώρος για τα Φωτοβολταϊκα στέγης και τις μικρότερες εγκαταστάσεις (μέσω ενεργειακών κοινοτήτων) που ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ μπορούν να φερουν την ενεργειακή δημοκρατία και να μειώσουν το κόστος στον καταναλωτή.
Καμία Δημοτική Αρχή δε θα πρέπει να περνάει εύκολα τέτοιες αποφάσεις και εγκρίσεις χωρίς να εξετάζονται και οι αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.”