
Στέφανος Μίλλερ: Ο Ιντιάνα της Νεμέας, έτσι όπως τον γνώρισα.Tης Τζένης Σουκαρά
- August 11, 2021
- Posted in Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τον Στέφανο Μίλλερ, τον σπουδαίο αρχαιολόγο και Φιλέλληνα, τον γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια.
Τότε που ο Σύλλογος Αναβίωσης των Αρχαίων Νεμέων βρισκόταν στα σπάργανα και το όραμα για την οργάνωση της πρώτης Νεμεάδας ήταν πόθος και κινητήριος δύναμη.
Και η 1 η Νεμεάδα ήρθε. Θαρρώ πως μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές του σίγουρα ήταν τότε. Τότε που η επιστήμη του έβγαινε από την εσωστρέφεια και αναδείκνυε την λάμψη της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Το στάδιο, ο κόσμος, η εικόνα αξιωματούχων και αθλητών κάθε ηλικίας με χιτώνες , ξυπόλητοι να αγωνίζονται, αναβιώνοντας τις πρώτες στιγμές του Ολυμπιακού Πνεύματος.Και ήλθαν και άλλες Νεμεάδες που στέφθηκαν με στεφάνια ελιάς και επιτυχίας.
Τα χρόνια εκείνα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 αλλά και στις δεκαετίες που ακολούθησαν, οι Νεμεάτες πλέον ήξεραν πως ο σύγχρονος ευεργέτης τους ήταν ο Stephen Miller.Τον αγάπησαν πολύ!Τόσο που σχεδόν κάλυψαν τα πρώτα χρόνια της καχυποψίας τους απέναντί του.
Τα φλάς , τα αφιερώματα μιλούσαν για τον Ιντιάνα της Νεμέας, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρκλευ, εκείνον που η ζωή τον έφερε στην Ελλάδα φοιτητή, για να ανακαλύψει το παλάτι του Οδυσσέα και που τελικώς τον οδήγησε σε μια σκοτεινή πεδιάδα να σκάβει ακατάπαυστα ,χωρίς να παραιτείται όσο και αν οι συνθήκες τον απογοήτευαν, για να φέρει στο φως το Αρχαίο Στάδιο της Νεμέας.
Ο Μίλλερ γνώρισε όλη τη πορεία της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας .Σαν να περνούσαν όλα σαν ντεκόρ στις ανασκαφές του. Ο κόσμος στην περιοχή τον ακολούθησε. Βοήθησε στην ανακάλυψη και πανηγύρισε στην αναστύλωση του Ναού του Διός.
Ο Μίλλερ έφτιαξε και το Μουσείο στην Αρχαία Νεμέα και φρόντισε για τους πολύτιμους θησαυρούς του.
Όλα αυτά τα κατέγραψα. Στιγμές που έμειναν στην ιστορία ενός μικρού αλλά μεγάλης ιστορικότητας, τόπου.
Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, εχει τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει αναγνωριστεί ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» από το Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004 , ενώ το 2005 με προεδρικό διάταγμα ο Στέφανος Μίλλερ πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος. Κι έγινε Στέφανος.
Λίγο πιο πριν θα παραπονεθεί γιατί ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε ακούσει το αίτημά του. Αλλα το δίκαιο και το αυτονόητο επικράτησε.
Ο Μίλλερ ήξερε επίσης πόση βαρύτητα είχε ο λόγος του και ότι αποτελούσε παρακαταθήκη όταν έγραψε εκείνη την περίφημη επιστολή προς τους συναδέλφους του Αμερικανούς και Ευρωπαίους τεκμηριώνοντας επιστημονικά πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας.
Πριν από λίγα χρόνια μου χάρισε μια υπέροχη συνέντευξη ,αυτοβιογραφία. Μιλήσαμε στη βεράντα του σπιτιού του έχοντας θέα “το μωρό του”, όπως αποκαλούσε το αρχαιολογικό πάρκο που ο ίδιος βεβαίως δημιούργησε..Είχε προηγηθεί ξενάγηση στο στάδιο ,που δυστυχώς στο διαδίκτυο δεν μπορώ να σας προβάλω. Φιλοδοξώ κάποια στιγμή να την προβάλω τηλεοπτικά.
Ήταν μια συνέντευξη που ο ίδιος χαρακτήρισε από τις καλύτερές του, γιατί μίλησε με συναίσθημα,με γεγονότα, με πάθος, με χιούμορ αλλά και με έναν πατριωτισμό που οι σύγχρονοι Έλληνες ενδεχομένως ποτέ δεν θα νιώσουν και σίγουρα θα ζηλέψουν.Η στιγμή που δακρύζει συγκλονιστική.
Θεωρώ τον εαυτό μου πλούσιο γι αυτή την ξεχωριστή γνωριμία, την εκτίμηση,αυτή την συνέντευξη που κι εγώ με την σειρά μου παραδίδω σε εσάς.
Είναι αυτές οι σημαντικές στιγμές του επαγγέλματος που μπορεί και να συναντήσεις τέτοιους σπουδαίους ανθρώπους, αναγνωρίζοντάς τους, όχι μόνο από το έργο τους αλλά από την λάμψη στα μάτια, την βαριά σκιά, και την αφοπλιστική απλότητα τους .
Ο Μίλλερ ήξερε πως με τα ευρήματά του πέρασε στην αθανασία, στην ιστορία μια χώρας, στα ιστορικά ευρήματα μιας επιστήμης. Ο Μίλλερ επίσης ήξερε πως αναγέννησε ένα τόπο και του έδωσε κουλτούρα και ταυτότητα.
Η Νεμέα την περίοδο που διεκδικούσε το ρόλο της και απαιτούσε να είναι αυτόνομος δήμος και όχι η επαρχία κάποιου ευρύτερου γεωγραφικού κομματιού , κινητοποίησε μαζί με τον Μίλλερ σπουδαίες προσωπικότητες του πολιτισμού που ζητούσαν και εξέφραζαν την ιστορική ανάγκη της μοναδικότητας της.
Και αυτό καταγράφηκε στα δημοσιογραφικά πρακτικά μου.
Ήταν πάντα δίπλα στον τόπο που αγάπησε και ανέδειξε.
Γι αυτό σήμερα η Νεμέα πενθεί. Γιατί ξέρει πια πόσο τυχερή υπήρξε αφού περπάτησε στα μέρη της και δημιουργησε τον σύγχρονο μύθο της αυτός ο μοναδικός επιστήμονας και λόγιος.
Τον ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου, για όλα.
Παρακολουθείστε αυτή την συνέντευξη και θα τον γνωρίσετε καλύτερα
(Προσωπικό Αρχείο Τζένης Σουκαρά – Κορινθίων Έργα – Rap Media 2016)